weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Kohout u Valkeřic

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Pod vrchem Kohout (589 m n. m.) u Valkeřic stojí ukryta v lesích malá kamenná rozhledna stejného jména, zachráněná v roce 2010.

Někdy je člověk na pochybách, zde je označení rohledna oprávněná, přece jen slovní základ vybízí k rozhlížení. Jenže kde nic není, ani bystré oko nebere. Pravda, v porovnání se stavem, zdokumentovaným na internetu, je dnešní podoba stavby a okolí proměněno neuvěřitelně, leč lze jen a pouze souhlasit s názorem, že návštěvu této rozhledny lze „doporučit jen opravdovým nadšencům, kterým nejde ani tak o výhled jako spíše o rozhlednu samotnou„.

Ale od začátku. Valkeřice, stejně jako nedaleké souběžné Merboltice, jsou obcí poněkud zvláštní. Dlouhou, předlouhou, roztahanou v kopci jen kolem potůčku, podél něhož vede od Ploučnice silnice nahoru směrem na Verneřice. Pokud se sem vydáte autem, obrňte se trpělivostí a jeďte tak tak dlouho, až uvidíte obecní úřad – před ním je malé parkovišťátko a kousek odtud je rozcestník modré turistické značky, o níž mnohé internetové zdroje mylně tvrdí, že byla zrušena. Dostat se sem od vlaku je takřka hrdinství, nejspíš buď z Františkova nad Ploučnicí nebo ze Starého Šachova (vše bez značení), k obecnímu úřadu se dá dojet autobusem. Ona „neexistující“ modrá značka vede z Benešova nad Ploučnicí a pokračuje přes Merboltice na Havraní, kde se napojuje na zelenou.

Výšlap k rozhledně je monotónní a docela otravný, ještě že takhle zjara kvetou mnohé kytky. A kdo má bystré oči, zahlédne cestou na obzoru nedalekou další rozhlednu, nad Merbolticemi se tyčící Strážný vrch. A ještě jednou musím souhlasit s již citovaným komentářem – před obličejem jsem měl zhruba od poloviny cesty oblaka much a mušek, které se mi pokoušely dostat do očí, do nosu i do pusy. Víc než nepříjemné, nedovedu si to představit v létě.

Samotná rozhlednička je opravena pěkně, před ní je vysekána mýtina, ovšem řeči o tom, že je z ní nějaký výhled jsou spíše zbožným přáním. Navíc po výstupu po kovových schodech ke korouhvi s kohoutem zjistíte, že „výhledová plošina“ je plácek, na který se stěží vejdou dva dospělí. Vidět jsou všude kolem pouze stromy a jen ve velmi omezeném úhlu je vidět trocha krajiny směrem k údolí Ploučnice.

Něco málo o historii rozhledny (Rozhledny Čech, Moravy a Slezka: Jan Nouza a internet):

Vrch Kohout západně od Valkeřic byl počátkem 20. století holý a poskytoval daleké výhledy. Proto si ho vybralo vedení Německého turistického svazu se sídlem v Děčíně pro postavení rozhledny. Roku 1907 se celá monarchie připravovala na oslavy šedesáti let panování císaře, proto bylo rozhodnuto, že rozhledna ponese jméno Františka Josefa I. Základní kámen byl položen 5. května 1907.

Autorem projektu byl varnsdorfský stavitel Anton Möller (mimo jiné autor Hrádku). Ten navrhl 16 metrů vysokou rozhlednu s kamenným základem a dřevěnou nástavbou. Součástí měla být i restaurace v přízemí. Brzy po zahájení stavby se však ukázalo, že Spolek německých turistů (Verein Deutsche Turisten) nemá dostatečné finance, kalkulované náklady byly silně podceněné. Vzhledem k tomu, že výročí se neodvratně blížilo a stavba se zpožďovala, původní plán dřevěné nástavby nahradila kovová konstrukce točitého schodiště a vyhlídkového ochozu ve výšce 12 metrů. Pouhý měsíc před otevřením byla objednána u Pražské strojírenské akciové společnosti (dodavatel rozhledny na Studenci) ocelová nástavba, ketrá byla zhotovena za 14 dní a umístěna na zpola postavenou kamennou stavbu. Takové řešení mělo být pouze provizorní, stavba však s 4 m vysokou ocelovou nástavbou přežila až do dneška. Nová rozhledna byla otevřena 15. srpna 1908. Za první republiky byla na louce u rozhledny otevřena postavena alespoň dřevěná chata s občerstvením, která však časem zanikla.

Postupem času výhledu bránily okolní vzrostlé stromy a samotná stavba rychle chátrala – kamenné zdivo se rozpadalo a ocelová konstrukce korodovala, chyběla i podlaha vyhlídkové plošiny.

Stav rozhledny byl špatný až do roku 2010, obecní úřad Valkeřice se sice dlouho snažil o její opravu, nicméně vše komplikovaly do té doby nevyjasněné vlastnické vztahy. Posun k lepšímu nastal až v létě 2010. Z iniciativy obyvatel Valkeřic, členů KČT a především člena Rady Ústeckého kraje pro oblast regionálního rozvoje a cestovního ruchu, Radka Vonky, který působí také v dozorčí radě Státních lesů, došlo k jednání s vlastníkem rozhledny Lesy České republiky s.p. Tato společnost následně zafinancovala v rámci „Programu 2000″ z fondu s.p. Lesy ČR celkovou opravu věže včetně vykácení části porostu v blízkosti rozhledny. Náklady na tuto akci činily zhruba 1,3 mil. Kč. Stavební práce provedla v období červenec-listopad 2010 firma Tevis s.r.o. z Ústí nad Labem – Trmic, kovovou nástavbu restaurovala společnost JKL Mont z Ústí nad Labem. Opětovné otevření veřejnosti proběhlo 16. dubna 2011. Opravenou rozhlednu převzala do užívání obec Valkeřice.

Series Navigation<< Rozhledna Strážný vrch u MerbolticRozhledna na Svatém vrchu v Kadani >>
Tagy