weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka u Kyjovského hrádku

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Severovýchodně od Kyjovského hrádku se na okraji skalního masivu nad Kyjovským údolím nachází vyhlídka.
Už bych ani nespočítal, kolikrát jsem se na ploše tzv. Kyjovského hrádku snažil pochopit, jak to tu kdysi mohlo vypadat, procházel se po něm, a nikdy, nikdy netušil, že stačí pár kroků a objeví se netušené. Pravda je, že nejspíš tehdy bych byl zklamán – jak praví web o Lužických horách:

Na temeni skály dnes stojí dřevěný přístřešek, od něhož vedou pěšinky k zarostlým vyhlídkám na okrajích. Na jedné z nich na východní straně ostrohu je do skály vytesaná nevelká lavice, z níž je ale jen omezený výhled mezi stromy do údolí. O něco lepší výhled je ze západního okraje skalního ostrohu.

Jenže čas oponou trhnul. Lépe řečeno stromy. Těžba kalamitního dřeva otevírá dávno zapomenuté výhledy. Aktuálně je vyhlídka vyznačena na mapách.cz, ale na místě se o ní nedozvíte. Nevede k ní žádná značka, žádná směrovka – i když přímo na ní je vidět, že tomu tak vždy nebylo (místní značení na uříznutém polokmeni). V srpnu 2023 tu na lavicích sedělo snad 60 turistů a nikdo z nich o téhle vyhlídce neměl páru, nedoskákaly na ni ani neposedné děti, kterým stačil výhled z plata nad přístupovou pěšinou a nenapadlo je udělat dalších pár kroků.

Je odtud vidět přímo do Kyjovského údolí a skvělý výhled je na protější schody a u nich stojící Obří hlavu.

Series Navigation<< Vyhlídka u Köglerova kříže na Kamenné Horce v Krásné LípěVyhlídka v Dolní Chřibské >>
Tagy