weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Na Horách u Hrobců – Rohatců

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

V podstatě uprostřed ničeho, daleko od všeho, stojí na konci slepé odbočky ze silnice doprostřed pole nízká rozhledna Na Horách.

Turistu čeká neuvěřitelné – uprostřed ploché krajiny se nečekaně vynoří vrcholky několika málo stromů, mezi nimiž je k nepřehlédnutí plošina ze zábradlím. V létě nad lány obilí neskutečný pohled.

Ze silnice mezi Roudnicí nad Labem a Rohatci najednou odbočuje polní cesta, na jejímž konci je „kruhový objezd“ a uprostřed něho nízká dřevěná stavba. Zdánlivě nelogické místo se vysvětluje zmínkou „konstrukce byla postavena v místě kruhového základu, pozůstatku po naváděcím majáku pro letiště v Ruzyni„. A také tím, jaký fantastický výhled odtud je. Kolem dokola placka, na jedné straně Říp, na opačné Hazmburk.

Z netu:

Typ/materiál: dřevěná rozhledna
Nadmořská výška: 220 m
Období výstavby: duben-květen 2011
Oficiální zpřístupnění: 5. května 2011
Celková výška: cca 4 m
Výška vyhlídkové plošiny: cca 3 m
Počet schodů: 12+1 (žebřík)
Otevírací doba: volně přístupná

Přístup: Rozhledna se nachází v blízkosti dálnice D8 u exitu 35, odkud lze přes Doksany a Rohatce dojet až k rozhledně. Ta se nachází asi 200 m od silnice III. třídy Rohatce – Roudnice n. L. Před vrcholem stoupání z ní odbočuje vpravo štěrková polní cesta o délce asi 250 m, na jejímž konci se nachází malá rozhledna. Parkovat lze u silnice, je možné dojet až k rozhledně, cesta tu končí kruhovým objezdem vyhlídkové věže. Okolím neprocházejí žádné turisticky značené cesty, jediná značená cyklotrasa sleduje levý břeh Labe od Roudnice přes Hrobce k Terezínu.

Výhled: téměř kruhový rozhled, jemuž na severu dominuje Sedlo a vpravo od něj Vlhošť s Ronovem. Směrem k západu leží jako na dlani Litoměřice s okolními kopci Českého středohoří a osamoceným Radobýlem. Na levém břehu Labe vidíme Lovoš a Milešovku s Kletečnou, pásmo Lipské hory a před ním hřeben Košťálova. Z údolí před námi vyhlížejí věže klášterního kostela v Doksanech a na jihozápadním obzoru čnějí do výšky dva vztyčené prsty zříceniny Házmburka. Pouze jihovýchodním směrem vytvářejí okolní pole terénní vlnu, která znemožňuje daleký rozhled. Avšak právě v tomto místě před námi vyvstává mohutná silueta Řípu.

Historie:

Cca 1 km jižně od vsi Rohatce, nyní místní části obce Hrobce, se nachází nadmořskou výškou sice nikterak vysoké místo, zato však s vynikajícím výhledem na České středohoří. V minulosti zde byl umístěn naváděcí maják pro ruzyňské letiště, po němž na návrší zbyl kruhový základ. Jinak se místo stalo v posledních letech častou zastávkou motoristů, turistů a cykloturistů. Mnohdy ale také sloužilo jako černá skládka.

Zájem vystavět u Rohatců vyhlídkovou věž projevila obec Hrobce, v jejímž katastru se místo nachází, poprvé již v roce 2003. Hned v následujícím roce ji zanesla do územního plánu a posléze oslovila studenty (pod vedením profesora Keila) z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze s žádostí o přípravu návrhů budoucí rozhledny. Bylo předloženo několik ambiciózních i skromnějších projektů. Zřejmě z finančních důvodů však výstavba rozhledny zrealizována nikdy nebyla. Podařilo se alespoň pozemek na návrší převést z majetku státu do vlastnictví obce, která jej následně předala do užívání sportovnímu klubu Cyklobulf Hrobce. Ten si dal za cíl místo zkrášlit a postavit zde malou vyhlídkovou věž.

V dubnu 2009 provedli členové klubu úklid místa, osadili zde cyklostojany a lavičky, návrší obehnali jedenácti betonovými sloupky a pojmenovali jej „Stonehill“. V září 2009 zde pak vztyčili cca 3 m vysoký kamenný monument. Samotná rozhledna přišla na řadu koncem dubna 2011. Na traktoru dovezená dřevěná konstrukce (vyrobená pracovníky firmy Efekt s.r.o. z Hrobců) byla osazena 29. dubna a 5. května 2011 došlo k jejímu zpřístupnění turistické veřejnosti.

Na konci září 2016 získala rozhledna nový bytelnější žebřík.

PS: A když budete mít štěstí, tak tu na téhle samotce třeba potkáte dálkařku, připravující se daleko od civilizace na státnice. Nebo někoho jiného, s kým pokecáte.

Series Navigation<< Rozhledna Funpark na Šibeníku v MostěRozhledna Radejčín >>
Tagy