weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Císařský kámen

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

K nejmladším místům s rozhledem na Liberecko, Jablonecko a přilehlé okolí patří patřila dřevěná rozhledna Císařský kámen.

Přístup je nejjednodušší z  obce  Milíře, patřící pod Rádlo. Největší atrakcí je tu zjevně právě rozhledna, kvůli ní je tu obří parkoviště (zdarma). Než se vydám udávaného tři čtvrtě kilometru do lesa, vracím se kousek zpět k na internetu vychvalovanému kiosku, kde má být občerstvení a prodej suvenýrů. Objekt je sice přístupný, otvírací doba vypsaná, leč pusto, prázdno, mrtvo, takže tady bez úspěchu.

Jdu podle směrovek k rozhledně – nejprve se ale zastavuji na loučce pod lesem u hřbitůvku, odkud výhled na Jablonec nad Nisou dává tušit, že rozhledna tu není jen tak pro nic za nic.

Dalších pár metrů a je tady. Stoupání nahoru po schodech v klidu a pohodě, ale jakmile člověk stane na samotné plošině, najednou si uvědomí, že se celá pohybuje ze stranu na stranu. Nic příjemného, ale stojí už dlouho, proč by měla padat zrovna teď… Informační panely s popisem nechybí, obhlížím věže v Jablonci, nahlížím do Liberce, nad kterým hlídá Ještěd, na opačné straně dominují Trosky. A až sestoupáte dolů, nezapomeňte udělat ještě pár kroků k pamětnímu kameni, deska s nápisem o návštěvě císaře Josefa II je odvrácena na opačnou stranu a od rozhledny není vidět.

Rozhledna Císařský kámen stojí na stejnojmenném vrchu (637 m n. m.) v katastrálním území Vratislavice nad Nisou, jihovýchodně od Liberce, západně od Jablonce nad Nisou. Vrch Císařský kámen je nejzápadnější částí Maršovické vrchoviny. Dřívější název Špičák nebo též Uhlířský vrch byl změněn na Císařský kámen na památku návštěvy císaře Josefa II. v roce 1779, který se zde zastavil při inspekční cestě, o čemž svědčí nápis na žulovém bloku pod rozhlednou.

Na financování nákladů výstavby ve výši 1,8 mil. Kč se podílely obce Mikroregionu Císařský kámen, statutární město Liberec a Liberecký kraj. Projekt rozhledny pochází od sdružení projektantů TOINSTA z Jablonce nad Nisou. Výstavbu provedla společnost TAXUS s.r.o., začalo se na podzim roku 2008, kolaudace byla 30. června 2009. Slavnostní otevření u příležitosti 230 let návštěvy císaře Josefa II. bylo dne 9. září 2009. Unikátní rozhledna je dřevěná, šestipatrová, s ocelovými spojovacími prvky a táhly. Vysoká 20 metrů, vyhlídková plošina ve výšce 18,8 m, 96 schodů.

Aktualizace 2018: Z popisu se mávnutím proutku stal archivní materiál, rozhledna už neexistuje, šla k zemi. Místo ní nastoupí ocel ->. Zřejmě neumíme se dřevem zacházet tak jako naši předci. Tudíž konec, šmytec. Všude se uvádělo, že do října 2018 bude stát kovová náhrada, ale nepodařilo se mi nikde najít jediné slovo byť alespoň o zahájení stavby…

Series Navigation<< Bismarckova rozhledna – Háj u AšeRozhledna Kopanina >>
Tagy