weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Schlechteberg

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Zhruba někde na půl cesty mezi Jiříkovem, Ebersbachem a Neugersdorfem se nachází zajímavá stavba rozhledny Schlechteberg na stejnojmenném znělcovém kopci o nadmořské výšce 485 metrů.

Bohužel, její návštěvu v současné době nelze doporučit – je to tu totiž všechno tak nějak „východoněmecké“ – už turistické značení k rozhledně je dost mizerné a nespolehlivé, obrovská chata u rozhledny je zjevně už nějakou dobu zavřená a dále zmiňované muzeum v ní je nejspíš nefunkční. Přiléhající budovy se začínají rozpadat, jen mezi stromy umístěné altánky drží jakž takž pohromadě.

Na schodišti k rozhledně jsou instrukce o vstupném v boudě přelepeny varováním „Zutritt verboten!“ Nevím, jak to tu kdy vypadalo, ale dřevěná část futuristické konstrukce uprostřed pustiny začíná jevit známky únavy a pokud se na vlastní riziko rozhodnete překonat ve vstupu navařený nízký plech, zjistíte, že na poslední plošinu chybí dřevěné schody a vystoupat se dá jen po prázdné kovové konstrukci. A popravdě, on ani ten výhled není nic moc, nejlépe je přes přerostlé stromoví vidět vlakové nádraží v Ebersbachu.

Za zmínku stojí plechový mužík u vstupu – prý to měla být kasička na vstupné, jež se mu mělo vkládat přes jazyk do úst.

Většina webů o rozhledně stále informuje jako o funkční a kniha Příběhy lužických rozhleden ji zachytila ještě v době normální přístupnosti. Na stranách 114 až 117 je možno se dočíst o její historii, na internetu se toho člověk moc nedozví.

Opuštěná stavba pod rozhlednou je výsledkem snahy Humboldtova spolku, který se tu už od druhé poloviny 19. století činil – parková úprava, přírodovědné výzkumy, myšlenky na rozhlednu. To vše nakonec vyústilo ve stavbu vlastivědného muzea. Základní kámen položen 1. května 1912, hotovo bylo 1. září téhož roku. A kromě muzea tu byl i horský hostinec. Na rozhlednu se nedostávalo prostředků, výhled byl pouze z terasy u chaty.

Realizace starého snu proběhla až koncem 20. století – město Ebersbach s podporou společnosti E-Plus MobilfunkGmbH & Co. vystavělo 22 metrů vysokou rozhlednu, jejíchž 108 schodů vede (vedlo) na dvě patra trojúhelníkových vyhlídek. Kombinace masivních dřevěných trámů, kovového schodište a ocelových roštů byla vysvěcena 2. května 1998. Stavba měla poskytovat výhled především na Lužické hory, ale výhled je udáván až do Krkonoš, Krušných hor a Českého středohoří.

Hostinec byl uzavřen roku 2009 – a to je poslední zdokumentovaný letopočet, který se mi podařilo v souvislosti s rozhlednou dohledat.

Aktualizace:

Rozhledna byla v lednu 2020 zbořena.

Series Navigation<< Rozhledna na Skřivánčím vrchu u MálkovaRozhledna Tanečnice >>
Tagy