weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Radejčín

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Nedaleko železniční stanice Radejčín na trase žluté turistické značky stojí kombinovaná kovová stavba – rozhledna je součástí vysílače mobilního operátora Vodafone.

Člověk by až řekl, že v konkurenci tolika vyhlídek (Jaroslava Srby, výšina královny Vilemíny, Doerellova vyhlídka) nad kaňonem Labe je rozhledna zbytečná. Zdání ovšem klame – jmenované vyhlídky nabízejí pohled v podstatě jen jedním směrem. Rozhledna těží z výšky a kruhového výhledu – je vidět až do Teplic.

Něco oficialit:

Rozhledna se nachází na bezejmenné kótě 375 m n. m. v Českém středohoří a stojí cca 600 metrů vzdušnou čarou severovýchodně od železniční zastávky Radejčín, jihozápadně cca 1,5 km od vsi Dubice a severozápadně od obce Prackovice nad Labem, na jejímž katastrálním území leží, a to jen několik metrů od hranice s katastrálním územím Dubice nad Labem. Rozhledna se tudíž nachází na území okresu Litoměřice.

Rozhledna byla dokončena v listopadu 2009. Stavbu provedla společnost COM PLUS, a.s. Vzhledem k tomu, že současně nebyla vyřešena otázka jejího zpřístupnění, byla oficiálně otevřena pro veřejnost až v červenci roku 2010. Celková výška kovové věže je 30 metrů (víc nedovolila Správa CHKO České středohoří), vyhlídková plošina se nachází ve výšce 20 metrů a cestou k ní je nutno překonat 97 schodů po vnitřním točitém schodišti. Část rozhledny pod ochozem je zajímavě opláštěna.

Z rozhledny je kruhový výhled na vrcholy Českého středohoří – Kletečnou, Vaňovský vrch, Varhošť, Deblík, Trabice, Plešivec, Strážiště, Radobýl, Sedlo, Milešovka, lze spatřit i Říp či zříceninu hradu Kamýk u Litoměřic, na severozápadě pak hřeben Krušných hor.

Přes všechny zmatky a dohady mezi zřizovatelem, CHKO a KČT je rozhledna přístupná volně, a údajně bez časového omezení (byť jsou na vstupu uzamykatelné dveře).

Series Navigation<< Rozhledna Na Horách u Hrobců – RohatcůKratochvílova rozhledna v Roudnici nad Labem >>
Tagy