weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídková věž Dneboh

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

V obci Dneboh nedaleko Drábských světniček se nachází sportovní areál, v němž stojí vyhlídková věž, adaptovaná z bývalé trafostanice.

Zajímavý nápad zachránil nevyužívanou stavbu. Jedenáctimetrová cihlová „věž“ získala přestavbou z roku 2012 nový účel, navíc se v ní nachází zázemí pro místní dobrovolné hasiče  (ve věži je umístěna šatna, sprcha a sklad). Samotné stavební práce provedla firma Eltro, s.r.o. z Mnichova Hradiště. Součástí přestavby bylo zateplení a nové omítky.

Venkovní ocelové schodiště kolem stavby je kryté dřevěnými lamelami a vede na nově vytvořenou ocelovou konstrukci vyhlídkového ochozu kotvenou nad stropem trafostanice. Nahoru vede 24 schodů a dalších 10 stupňů po žebříku.

Areál, v němž se vyhlídková věž nachází, je na trase modré turistické značky (a cyklotrasy 4009 MHC) na křižovatce silnice Olšina – Dneboh – Zásadka a odbočky na Hoškovice. Bohužel je tohle místo turisticky vlastně nezajímavé – vrata do sportovního areálu sice v době mé návštěvy byla pootevřená, i když tu nikdo nebyl. Nicméně v mnoha zdrojích uváděné tvrzení „Vyhlídková věž je volně přístupná od jara 2012“ není pravdivé. Důležitá je totiž málokde dohledatelná informaceMožné navštívit jen po dohodě se správcem stasny@eltro.eu„. Po schodech se sice projdete, ale v poslední fázi narazíte na zamčený plechový poklop a na vyhlídkovou plošinu se nedostanete (viz foto).

Prameny uvádí, že výhled z otevřené vyhlídkové plošiny Dneboh je především lokální, na obec Dneboh (se sportovním areálem). Východní obzor překrývá monumentální skalní útvar Drábské světničky. Západním směrem je výhled na Mnichovo Hradiště, Ještěd a Bezděz.  Pouze jižním směrem brání lepšímu výhledu vyšší zalesněné kopce. Potvrdit nemohu, přes laťky pod plošinou toho moc vidět nebylo.

Series Navigation<< Rozhledna VrchovinaRozhledna Valtenberg >>
Tagy