weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka Harrachova skála

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Na odbočce červené turistické značky (Bucharovy cesty) poblíž Horních Míseček (a zároveň konečná zastávka naučné stezky Medvědí cesta) se nachází Harrachova skála s vrcholovou vyhlídkou.
Pár informací poskládaných z netu:

Harrachova skála (1.035 m n. m.), označovaná také jako vedlejší vrchol Mechovince (1.081 m n. m.) na severním konci geomorfologického okrsku Žalský hřbet, je svorový skalní útvar vyčnívající nad smíšeným lesem. Vyhledávanou vyhlídkou byla od začátku rozvoje turistiky v Krkonoších. Již v roce 1893 byl vrchol skály zabezpečený železným zábradlím. Podobné na temeni skály nalezneme i dnes.

Z Harrachovy skály se naskýtá velice pěkná vyhlídka od severozápadu po jih. Při otáčení hlavou v tomto směru se můžete kochat pohledem na nejvyšší horu západních Krkonoš Kotel (1.435 m n. m.), Zlaté návrší (1.411 m n. m.), Medvědín (1.234 m n. m.), vzdálenější Malý Šišák (1.440 m n. m.), Železný vrch (1.321 m n. m.) uzavírající Kozí hřbety, Luční horu (1.555 m n. m.), Přední Planinu (1.198 m n. m.) a Hromovku (1.031 m n. m.) se sjezdovými tratěmi, na další hory nad údolím Labe a Žalský hřbet na jihu.

Co se výhledu týče, nezbývá než věřit. Osobně potvrdit nemohu, jak je vidět z fotografií – stěží bylo lze dohlédnout na zmíněné Horní Mísečky a do Špindlerova Mlýna.

Aktuálně neplatné info udává:

Vyhlídka je vybavena dřevěnou deskou se schematickým znázorněním viditelných cílů, mj.:

sever: Západní Český hřbet (Kotel, Zlaté návrší, Medvědín), Horní Mísečky
východ: Špindlerův Mlýn a za ním Kozí hřbety, Luční hora, Zadní Planina
jih: zbytek Žalského hřbetu (Černá skála, Šeřín a Žalý)
západ: Mechovinec

Z tabule zbyly toliko sloupky se vzpěrou.

Series Navigation<< Vyhlídka u kaple v Jirchářích na Doksanské cestěRozhledna Stradonka >>
Tagy