weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Rumburak

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Rozhledna Rumburak se nachází na jižním úpatí Velkého kopce u stejnojmenného penzionu východně od hradu Bítov, v blízkosti Vranovské přehrady.

Penzion s restaurací, u něhož rozhledna stojí, je umístěn u silnice, vedoucí od obcí Bítov, Chvaletice a Zblovice ke hradu Bítov, tyčícímu se nad soutokem Želetavky a Dyje. U areálu je parkoviště. Turistické značky se silnici vyhýbají, nejbližší zelená vede souběžně se silnicí dole ve svahu. A netradiční způsob příjezdu může být po vodě – kousek odtud je přístaviště.

Podle dostupných informací si rozhlednu „pro radost“ postavili manželé Vladka a Jaroslav Pyskovi, majitelé penzionu, a pojmenovali ji po jejich ptačím miláčkovi, krkavci Rumburakovi. Socha krkavce od Michala Olšiaka je umístěna u příchodu k penzionu, další socha je pod rozhlednou a reliéf krkavce je i na špičce věže.

Náklady na stavbu, která probíhala od podzimu 2008 do června 2009, se odhadují na 4 mil. korun. Slavnostní otevření proběhlo 4. července 2009. Cihlová hranolovitá věž má celkovou výšku 30 m, vyhlídková plošina s dřevěným ochozem je ve výšce 26 m, dostanete se na ni po 146 schodech.

Někde se uvádí, že je rozhledna otevřena celoročně, podle různých komentářů tomu ale tak není a přes zimní období se na ni dostat nelze.

Co se rozhledu týče, je sice kruhový a na vyhlídkové plošině jsou tabule s popisem, leč krom Vranovské přehrady a hradu Cornštejna toho zas tak moc k vidění není. Udává se viditelnost na obec Bítov, Javořice, JE Dukovany, za dobré viditelnosti dokonce rakouské Alpy. Někde bývá uváděn i hrad Bítov.

Series Navigation<< Stezka korunami stromů – KrkonošeRozhledna Eliška (Stachelberg) >>
Tagy