weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Semenec u Týna nad Vltavou

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Pokud vás cesty osudu někdy zavanou do jižních Čech, vězte, že ač je turistické informace spojují především s rybníky, najdou se tu také nějaké rozhledny.

I když tedy v tomto případě spíš rozhledničky… Nedaleko Týna nad Vltavou se na severozápadě od města na břehu řeky nachází na vrchu Semenec stejnojmenná betonová rozhledna, jedna z nejmenších českých rozhleden. Dojít k ní je velmi snadné, přímo z náměstí stačí vykročit po červené turistické značce, za městem je to vzhledný špacír vzrostlou alejí po silnici (asi jeden a půl kilometru celkem). Dnes se stromořadí nazývá Alej Míru, dříve ale neslo jméno po belgické princezně Stefanii, byla totiž vysázena u příležitosti jejího sňatku s korunním princem Rudlofem Habsburským roku 1881 (většina lip pochází právě z té doby). Ovšem kdo je dostatečně líný, klidně až k ní dojede autem.

Pod kopcem se stéká Vltava s Lužnicí. Místu se dříve říkalo “Na Spravedlnosti” podle bývalého popraviště. Název Semenec pochází z označení nedalekého lesa. Už od roku 1922 zde stával dřevěný pavilon, který tu umístili členové KČT ve spolupráci se Sadařským a okrašlovacím spolkem. Ten stavbičku zakoupil za zbytkovou cenu 6000 korun na okresní živnostenské výstavě pořádané v Týně, kde se v ní prezentovala kruhová cihelna pana M. Máry.

V létě 1930 byl pavilon přemístěn na skálu v lese Bedrník, proto tu byla následně vybudována čtyřboká železobetonová rozhledna podle návrhu místního rodáka, architekta Jaroslava Vojny. Městská kronika ale rozhlednu zmiňuje až v roce 1965, kdy nechal v jejím okolí zahradník Jan Votoček vykácet akáty pro lepší rozhled. Poslední opravy probíhaly v roce 2006.

Hlavně v zimě a na jaře (když ještě nenarostlo nové listí) je z ní výhled na Vltavu, na město a také na atomovou katedrálu – nedaleký Temelín. Nadmořská výška je slabých 439 m.n.m., celková výška volně přístupné stavby je 7 metrů a „vyhlídka“ je v pěti metrech, takže počítat těch 21 překonávaných schodů snad ani nemá smysl.

Series Navigation<< Rozhledna Dymník (aneb Augustova věž)Rozhledna Sokolí vrch >>
Tagy