weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Valtenberg

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Na stejnojmenném žulovém kopci v saské části Šluknovské pahorkatiny na území obce Neukirch/Lausitz se nalézá kamenná rozhledna Valtenberg s přilehlou horskou boudou.

Už je to nějaký čas, co jsem se s jednou z exkurzí České Švýcarsko o.p.s. dostal na německou stranu hranice, na kopec, kam bych sám od sebe těžko zavítal. A protože šlo o akci organizovanou a hromadnou, nestaral jsem se tehdy ani o žádné otevírací hodiny či cenu za vstup. Potřebné údaje jsou na webu boudy zde ->

Zajímavější než výhled mi osobně přišla historie místa a jeho okolí. Že bych dohlédl někam extra daleko na něco extra zajímavého, to si nepamatuji.

Nejjednodušší je sáhnout po osvědčené knize, protože netové zdroje jsou poměrně chudé. Beru tedy do ruky Příběhy rozhleden Českosaského Švýcarska pánů Řeháčka, Pikouse, Steina a Zámiše, kde se o rozhledně píše od strany 151 do strany 157. Za obrázky tedy něco málo namíchaných fakt o dějinách místa.

O rozhledně se zmiňoval Jiří Rak zde ->

Na necelých 587 metrů vysokém kopci Valtenberg stojí od roku 1856 kamenná (žulová) rozhledna König-Johann-Turm. Kopec se lužickosrbsky nazývá Sokolnik, což je zřejmě chybně odvozeno od Falkenberg (Sokolí hora).

Údajně na vrcholu býval krásný rozhled už dávno – výletníci se rozhlíželi z koruny mohutného buku, k němuž býval o nedělích stavěn žebřík pro snazší výstup. Turistů sem chodilo mnoho, proto společnost „nadšených přátel krásné přírody“ pod vedením nadlesního M. Bachmanna z Langburkersdorfu iniciovala sbírku na stavbu vyhlídkové věže. Baron Oppen-Huldenberg, majitel kopce, vyjádřil pro tento záměr pochopení a slavný žitavský architekt Carl August Schramm (1807–1869) navrhl plány nové rozhledny.

22 metrů vysoká věž se 127 schody v podobě hradní hlásky s cimbuřím a mohutným schodištěm připomínala jen o málo starší kolegyni na vrchu Czorneboh. V rekordním čase 150 dnů dokončil věž stavitel Marx z Langburkersdorfu a stavba vyšla na 1775 tolarů. Větší část obnosu byla zaplacena z podílových listů, které prodával výbor pro stavbu rozhledny.

Zdi byly z větší části ze zdejší žuly. Některé prameny údajně tvrdí, že kameny pochází z valů slovanského hradiště, které tímto zásahem zaniklo. Na čelní stěně byl vsazen znak pana barona a tabule se jmény tvůrců stavby – M. Bachmana, C. Wobsta, C. Richtera a L. Richtera. Věž byla pojmenována König-Johann-Turn po saském králi Janovi I. Saském (1801–1873), který převzal trůn po smrti svého bratra Friedricha Augusta II. Králův pozlacený portrét z litého železa (stejný jako je na litinové věži na Löbauer Bergu) byl umístěn na čestném místě uprostřed fasády. Král věž navštívil, ale až roku 1865.

Dne 1. července 1857 byla rozhledna slavnostně otevřena, společně s boudou, v níž se poskytovalo občerstvení. Deštivé počasí milovníky Valtenbergu neodradilo, pronášely se proslovy, střílelo se z hmoždířů, vyhrávala kapela.

Roku 1859 shořela dřevěná horská chata s restaurací (zřejmě ji zapálil žhář) a následně ji nahradila nová bytelná kamenná stavba. Šenkoval v ní Ewald Berge, po něm Alwin Wenzel, který ve 30. letech 20. století nabízel nejen jídlo a pití, ale i přenocování. Na tehdejších pohlednicích je vidět i pár koní, kteří na vrchol vozili zásoby a hlavně pitnou vodu. Zásobování vodou si roku 1938 vyžádalo vyvrtání studny. Hostinec přežil 2. světovou válku, ale znovu vyhořel 28. února 1951. Věž zůstala 25 let samotná, navíc ji pro své účely zabrala policie. Až v květnu 1960 začal Walter Hultsch, klempířský mistr z Neukirchu, prosazovat zpřístupnění vrcholu turistům. Policie nakonec kopec opustila a rozhledna byla v roce 1961 opět otevřena. Ale hostinec Berggastätte Valtenberg-Baude, brigádnicky postavený nadšenci z Neukirchu, byl otevřen až roku 1977. Byla to tak úspěšná akce, že zmíněný Walter Hultsch prodal v onen den 1300 vstupenek na rozhlednu.

Na věži se začal podepisovat čas, proto v letech 2006-2008 proběhla rekonstrukce specialisty z Erfurtu. Akce se ale příliš nepovedla a proto došlo v roce 2011 k uzavření věže a komplexní opravě. 31. července 2013 v 11 hodin byla rozhledna opět zpřístupněna turistům.

Od roku 1864 stojí na vrcholu Valtenbergu stanoviště č. 6 prvního řádu Královské saské triangulace. Z tohoto důvodu byl na rozhledně vztyčen čtyřhranný měřicí sloupek.

Rozhledna poskytuje kruhový výhled: na východě kopec Kottmar s rozhlednou, na jihovýchodě Lužické hory s rozhlednou na Jedlové, na jih Tanečnice, na západ oblast Drážďan. Přes hornolužické kopce až k Žitavským horám, Labským pískovcům a k hřebeni Krušných hor. V dálce jsou vidět hřebeny Jizerských hor a Krkonoš.

Na vrchol vede několik značených turistických stezek. Modře značená Oberlausitzer Bergweg (Hornolužická horská cesta), která spojuje všechny významné hornolužické kopce. Od nádraží Neukirch/Lausitz West vede na vrchol zelená a červená trasa, další značené trasy vedou přes jižní a východní svahy.

Series Navigation<< Vyhlídková věž DnebohRozhledna Janov >>
Tagy