weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Na Čihadle

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Na Štolpišské silnici v Jizerských horách, značené žlutou turistickou značkou, se nachází přírodní rezervace Na Čihadle, k níž vede z cesty krátká naučná stezka, vrcholící dřevěnou vyhlídkou.

Jedná se o ryze účelovou stavbu, umožňující skvělý výhled na zdejší „rozvodnicové vrchoviště“ (viz odkaz na PR), zjednodušeně rašeliniště. Od odpočívadla na silničce skrz branku, od níž vedou dva povalové chodníčky. K rozhledně vede ten levý, ale stavba samotná je takřka do poslední chvíle zakryta stromy. Vyfotit se v podstatě v době vegetace nedá – bylo by třeba vstoupit přímo do území rezervace, což samozřejmě jaksi úplně nelze. Takže v obrázcích jen pár detailů  konstrukce a hlavně rozhled po zmíněném vrchovišti.

Mapy.cz zachycují nejednoduchou historii vyhlídky takto: Původní vyhlídková věž byla postavena v roce 1976 a sloužila svému účelu až do 90. let 20. století, kdy byla pro svůj špatný technický stav stržena. Nová vyhlídková věž se 16 schody byla vyrobena v roce 1999 z dubového dřeva a je 4 metry vysoká. V roce 2012 musela být vyměněna za novou verzi.

Podrobněji zde -> (včetně fotografií celé vyhlídkové věže):

První vyhlídková dřevěná věž byla Na Čihadle (980 metrů nad mořem) postavena dobrovolnými strážci v listopadu 1976 a svému účelu sloužila do 90. let minulého století, kdy byla pro svůj špatný stav stržena. Novou vyhlídkovou věž o výšce cca 4 metry (se 16 schody) zde v roce 1999 zbudovala Společnost pro Jizerské hory a Správa CHKO Jizerské hory v rámci programu „Stabilizace rašelinišť náhorní plošiny Jizerských hor Na Čihadle, Na Kneipě a U Posedu“. Slavnostně byla zpřístupněna 9. června 2000. Drsné klima však zapříčinilo rychlejší konec i této věže. Vyhlídka byla navíc v posledních letech svého provozu značně omezena díky okolním stromům. Osud věže se naplnil v srpnu 2011, kdy musela být zbořena. Zároveň byl připraven projekt na její obnovu na nedalekém výhledově příznivějším místě.

Současná patrová dřevěná rozhledna byla navržena sdružením projektantů Toinsta z Jablonce nad Nisou. Výstavbu provedli členové Jizersko-ještědského horského spolku během několika dnů z dílů, které přes zimní období vyrobili pod vedením svých mistrů učni ze Střední školy strojní, stavební a dopravní v Liberci. Jako stavební materiál byl použit dub (dřívější předchůdkyně byly vystavěny ze smrkového dřeva), který by měl zaručit delší životnost rozhledny, a to minimálně čtvrt století.

Obnova vyhlídky byla součástí projektu „Obnova návštěvnické infrastruktury v CHKO Jizerské hory“ financovaného z Operačního programu Životní prostředí a z prostředků společnosti Lesy ČR, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor a statutárního města Liberec. Celkové náklady na veškerá opatření v rezervaci Na Čihadle činily 720 tis. Kč, z toho vlastní vyhlídková plošina stála asi 230 tis. Kč. Slavnostně byla pro turisty otevřena ve čtvrtek 19. července 2012.

Vyhlídková plošina se nachází ve výšce cca 3 metry a vede na ni 16 dřevěných schodů.

Další tipy na výlet najdete na stránkách Brána do Čech

Series Navigation<< Rozhledna (vyhlídková věž) KumburkStřekovská vyhlídka >>
Tagy