weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Hamelika

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

V lesích nad Mariánskými Lázněmi stojí rozhledna, zvaná Hamelika podle kopce, na němž se nachází.

Rozhledna se nachází ve výšce 722,6 m n.m. a je volně přístupná. Název pochází z německé výslovnosti označení kopce „Homolka“, na němž stojí. Kamenná válcová věž je vysoká 20 metrů, průměr má 5,5 metru a na její vrchol vede 120 (podle jiných zdrojů 100) schodů levotočivého schodiště.

Nechat postavit v Mariánských Lázních rozhlednu se rozhodla městská rada v roce 1876. Projekt vypracoval místní stavitel Fridrich Zickler. Rozhledna má svým charakterem napodobovat romantickou zříceninu hradu. Dle knihy Rozhledny Čech, Moravy a Slezska Jana Nouzy (str. 84) vyvolal projekt diskusi, protože plánovaná podoba věže, doplněná po obou stranách imitací zříceniny se vstupní branou, se nelíbila části radních, protože nebyla zastřešena. Nakonec vyhrál původní návrh podoby věže, odpovídající charakteru celé stavby.

Stavba rozhledny trvala pouze přes léto roku 1876, a tak mohla být otevřena pro veřejnost již na podzim téhož roku. Na podzim byla předána veřejnosti pod jménem Císařská vyhlídka. Na starých mapách je údajně k nalezení pod názvem Vyhlídka Františka Josefa I. Od roku 1926 měla název Engelsberg-Warte podle skladatele písní, který několikrát pobýval ve městě. Někdy je označována též jako rozhledna Panorama podle nedaleké kavárny, která bohužel není v nejlepším stavu.

Výhled z rozhledny je dnes silně omezen přerůstajícími stromy (především jižním a východním směrem). Hlavní výhled je na samotné město Mariánské Lázně. Směrem na západ je vidět část Českého lesa s vrcholem Dyleň i Slavkovský les. Na severovýchodě je možno spatřit část vyhlídkové věže, která je součástí chátrajícího objektu Kamzík.

V letech 2005 až 2006 došlo ke kompletní opravě rozhledny, kdy bylo znovu vyspárováno zdivo a vyhlídkový ochoz byl opatřen dřevěnou stříškou s plechovou krytinou. Konstrukci střechy provedla podle projektu Ing.arch. Zdeňka Franty plzeňská firma Lesing Plus, s.r.o. – truhlárna Jesenice u Chebu. Rozhledna dostala i tabule s popisem výhledu. Ač se na mnohých místech dá ještě stále dočíst, že je rozhledna po leetch konečně od té doby zastřešena, není tomu tak – v červenci 2017 po stříšce na vyhlídkové plošině není ani stopy…

K rozhledně se dá dojít pěšky z města po žluté značce nebo z opačné strany od parku Boheminium, autem se dá zastavit u výše zmíněné Panoramy.

Občas mám takový podivný pocit, že sice nikdy nikde nejsem první, ale když už někudy projdu, je mi ihned někdo v patách ->

A ještě z takřka místních zdrojů ->

Series Navigation<< Rozhledna BučinaRozhledna Jeřabina >>
Tagy