weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Funpark na Šibeníku v Mostě

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Součástí nově vybudovaného zábavného areálu Funpark na Šibeníku v Mostě je rozhledna.

Městský web (a další zdoje) uvádí:

Vyhlídková dřevěná věž s kovovými spojovacími prvky a točitým schodištěm je vysoká 26 metrů s nástupním točitým schodištěm, na vrchol věže vede 113 schodů. Z věže je výhled na centrum města a vrch Hněvín, přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie, rekultivovaný důl s jezerem Most, nedaleký vrch Špičák a Zlatník, hřebeny Krušných hor od Klínovce, přes Jedlovou až po Bouřňák a Komáří Vížku, zámek Jezeří, elektrárny Prunéřov a Tušimice, České středohoří a Doupovské hory.Pro lepší orientaci zde byly nainstalovány informační tabule. Na vyhlídkovou věž je možné najednou pustit 25 osob.

Areál spravuje Sportovní hala Most:

Při otevření v roce 2019 zažil FUNPARK „jen“ 3měsíční zkušební provoz, během kterého multifunkční areál navštívilo na 40 000 návštěvníků. Dominantou areálu je vyhlídková věž kruhového půdorysu s vyhlídkou na centrum, jezero Most, Ressl, Širák či Hněvín, a to ve výšce 22 metrů nad zemí. S orientací výhledových bodů jako je například Klínovec, Komáří vížka apod. pomohou panoramatické cedule umístěné na vrcholu rozhledny. Zhruba v polovině věže je další vyhlídkový ochoz. 

Jediné, co není nikde zmiňováno, je fakt, že vstup na rozhlednu je zpoplatněný. Na místě se to dozvíte až v okamžiku, kdy vystoupáte první schody na rozhlednu a narazíte na turnikety. Takže nejprve k altánku, kde je krom suvenýrů také prodej na jednotlivé zdejší atrakce. Rozhledna vyšla na dvacku a výhled je opravdu senzační, byť v podstatě ne zrovna kruhový (i panoramatické cedule s popisem jsou soustředěny jen na části zábradlí, les na opačné straně není proč a jak popisovat).

Series Navigation<< Rozhledna Velký ChlumRozhledna Na Horách u Hrobců – Rohatců >>
Tagy