weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Dymník (aneb Augustova věž)

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Abychom vyvážili nahlížení do nejrůznějších koutů republiky, je třeba také nahlédnout občas do našich luhů a hájů. Tudíž do seznamu již popsaných rozhleden přidáme i něco místního.

Kupodivu i já, místní náplava, pamatuji doby, kdy rozhledna na Dymníku nebyla příliš vzhledná, protože byla volně přístupná a podle toho taky vypadala. Nicméně to už je nějakou dobu minulostí. Ale pěkně popořádku.

Materiálu ke studiu o této 15 metrů vysoké cihlovo-kamenné rozhledně je k dispozici dost. Třeba již mnohokrát citovaná kniha Příběhy lužických rozhleden (str. 168 až 173) nebo propagační brožura Rozhledna na Dýmníku aneb Augustova věž v Rumburku, vydaná městem Rumburk ve spolupráci s KČT Krásná Lípa. Pokud chcete vědět opravdu všechny detaily, stačí zajít do nějakého Íčka a pořídit – mám vyzkoušeno, že to není problém.

Proto tedy k historii vcelku stručně – Dymník, občas Dýmník (německy Rauchberg, 517 m.n.m.) je lesem porostlý čedičový vrch ve Šluknovské pahorkatině 2 km na jz. od Rumburka. Na kopci se ve středověku zapalovaly signální ohně, odtud název Dymník. Na vrcholu jsou k vidění výchozy, částečně deskovité nebo s náznakem sloupcovitého rozpadu (viz foto). Na vrcholu stála již v roce 1895 výletní restaurace, upravená z původního selského stavení, ale od roku 1887 rumburská sekce Horského spolku pro nejsevernější Čechy usilovala o vybudování rozhledny. Kvůli nedostatku financí marně. To se změnilo v okamžiku, kdy rumburský podnikatel a radní Augustin Wenschuh oznámil, že ke svým šedesátinám podpoří stavbu nové rozhledny (odtud její dřívější jméno). Parcelu na Dymníku poskytl Johann II., kníže z Liechtensteinu.

Návrhem stavby byl pověřen Josef Hampl, autor rozhledny na Vlčí Hoře a během jednoho roku bylo hotovo, slavnostní předání do užívání proběhlo 27. září 1896. Válcová věž má podezdívku z pískovce, z ní vzhůru pokračuje cihlové zdivo, vrchol je nyní zakončen prosklenou vyhlídkovou terasou (dostavěnou při stavebních úpravách po deseti letech provozu). Po válce stavba střídala majitele i svůj stav, občasná volná přístupnost jí příliš nepomáhala a tak přes několik rekonstrukcí často končila tam, kde začala. Nakonec se naštěstí vyjasnily majetkové poměry, Lesy České republiky zainvestovaly roku 2008 nemalé prostředky do zatím poslední obnovy a o objekt stará Klub českých turistů z Krásné Lípy. Na jejich webu najdete aktuální otevírací dobu a výši symbolického vstupného.

Na vyhlídkovou plošinu v cca 12 metrech vede 83 schodů, z toho je 78 uvnitř věže. Prameny uvádějí, že za dobrého počasí jsou z rozhledny vidět Dolní Křečany a Jiříkov, německý Kottmar, Rumburk, varnsdorfský Špičák, Lužické hory, Ještěd, Vlčí hora a další vrchy (údajně až Krkonoše, Bezděz a České středohoří). Pěší mohou vyrazit z Rumburka po modré turistické značce, línější vědí, že nedaleko rozhledny lze snadno zaparkovat u restaurace, v jejíž blízkosti se nachází Lanový park či „menhirový kruh“ – žulový labyrint Strom života.

Od října roku 2010 vede kolem rozhledny naučná stezka Dymník, vybudovaná taktéž Lesy ČR. Její stav je ovšem aktuálně velmi tristní, jak píšou v Rumburských novinách.

Series Navigation<< Rozhledna JedlováRozhledna Semenec u Týna nad Vltavou >>
Tagy