weby pro nejsevernější čechy

Střekovská vyhlídka

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Uprostřed husté městské zástavby městské části Střekov v Ústí nad Labem jako zázrakem zachovaný kopec Sedlo a na jeho vrcholu pár let sice nízká, ale úžasné rozhledy nabízející Střekovská vyhlídka.

Při výstavbě vilek zaměstnanců někdejších Schichtových závodů (dnes skomírající Setuza) zůstal na vrcholu zachován rekreační lesík a v letech II. světové války tu byla postavena protiletecká pozorovatelna. Když radnice ústeckého městského obvodu na Střekově v roce 2003 zahájila za 4,5 mil. Kč revitalizaci vrchu Malé Sedlo, stala se součástí této akce i plánovaná výstavba turistické rozhledny pracovně nazývaná „Střekovský Petřín“. Postupně byla upravena přístupová cesta a vrchol byl částečně zbaven náletových dřevin. Otcem myšlenky vybudování lesoparku a rozhledny na Sedle je bývalý střekovský místostarosta Pavel Boček, jemuž dali podnět samotní obyvatelé Střekova.

Od vlakového nádraží sem vede zelená místní značka (cca 2,5 km). Kdo je lenoch nebo pospíchá, může dorazit třeba na Novosedlické náměstí trolejbusem. Z Kojetické ulice po mírně zanedbaných schodech a z ulice Českých bratří vzhůru do kopce. Až člověk zapochybuje, v jakém městě to vlastně je…

Poslední kus cesty:

Příkrým stoupáním zdoláme nejprve krátký úsek po dlažebních kostkách až k posledním domkům. Poté následuje šotolinová cesta lesoparkem do příkrého, až strmého kopce a celý vrchol Malého Sedla se postupně od severozápadu objede. Nejhorší je závěrečné krátké strmé stoupání na otevřené planině, na jejímž vrcholu se po levé ruce objeví kamenná stavba rozhledny.

Krom samotné rozhledny, částečně ukryté mezi stromy, je hřeben kopce osazen na několika místech lavičkami, z nichž se nabízejí částečně i výhledy, které samotná rozhledna neumožní.

Rozhlednase nachází v nadmořské výšce 284 metrů a její výška činí 8,2 m. Se stavbou kamenné rozhledny s dřevěnými prvky se začalo v roce 2009 a slavnostně byla otevřena 15. května 2010. Na vyhlídkovou plošinu vede 47 stupňů schodiště, které je obtočeno kolem kamenného jádra.

Výška stavby navržená ústeckým projektantem Ctiborem Žežulkou (Zefraprojekt) byla limitována na základě vyjádření správy CHKO výškou 5,5 metru, aby nepřesahovala úroveň okolních stromů. Díky mobilní plošině však bylo přímo na místě zjištěno, že z doporučené výšky není prakticky žádný výhled. Z tohoto důvodu Rada MO Střekov v listopadu 2009 schválila navýšení rozhledny o další cca 2 metry. Za cca 3,2 mil. Kč rozhlednu postavila ústecká firma INSKY, s.r.o. (1,5 mil. Kč zajistila poslankyně Mertinová z „poslaneckého medvěda“, dalších 0,5 mil. Kč zajistil pro MO Střekov vícehejtman Fišera z fondu hejtmanky Ústeckého kraje Vaňhové, zbývající náklady uhradil MO Střekov).

Z rozhledny si můžete vychutnat jedinečné pohledy na České středohoří, Větruši, i na centrum města s mohutnou Mariánskou skálou, dokonce můžete vidět i vzdálené Krušné hory.

Krom toho, co udávají oficiální zdroje, je vidět (jak mne upozornili přítomní místní) třeba i hrad Blansko nebo Erbenova vyhlídka.

Český rozhlas:

Series Navigation<< Rozhledna Na ČihadleVíťova rozhledna >>
Tagy