weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Vysoká v Tachově

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Jsme rozhlednová velmoc. Sic jsme o řadu rozhleden v průběhu let přišli a další dokonce ještě aktuálně zanikají, nové se vylíhly v době nedávné, další vznikají nebo se (leckdy i neúspěšně) plánují. A sem tam některé nové mají smysl. V roce 2014 se Tachov dočkal kovové dominanty na svém okraji, na kopci Vysoká, kde v roce 1427 husité drtivě porazili křižácká vojska, byla postavena železná rozhledna. Rozhledna se nalézá na trase zelené turistické značky mezi Tachovem a místní částí Světce. Já volil cestu z města. Autem je to docela problém – na ulici Petra Jilemnického, kde se od zelené odděluje žlutá, je sice vyštěrkovaný plac, vypadající jako parkovací plocha, ale je u něho zatlučená cedule „Soukromý pozemek“, z níž není patrno, patří-li k oné ploše, nebo loukám kolem. K samotné rozhledně je vjezd zakázán.

Plánovaná rozhledna v roce 2012 ve výloze infocentra na náměstí

Místo je zajímavé z několika důvodů – památník již zmíněné husitské bitvy (kdysi velmi dávno jsem tu byl na její rekonstrukci), Lurdská jeskyně a symbolická připomínka zaniklé kaple. Nyní se sem ale chodí především za vyhlídkou.

S využitím netu (do knih se tahle novostavba ještě moc nestačila dostat):

Volně přístupná rozhledna o celkové výšce 28,7 metrů byla vybudována na 564 metrů vysokém vrchu Vysoká nad Tachovem. Z kryté plošiny ve výšce 25,2 metrů, na niž vede 144 schodů, je kruhový výhled na město, Přimdu, Vlčí horu, Panský vrch, Šumava, Český les, Dyleň, Sedmihoří, Slavkovský les (osobní zkušenost – výhled slušný, ale půl republiky opravdu k přehlédnutí nebylo).

O výstavbě rozhledny na vrchu Vysoká u Tachova přemítali představitelé města Tachov několik let. Reálnější podobu nové turistické atrakce získal jejich plán v roce 2011, kdy představili studii železné rozhledny. V následujícím roce se pak podařilo odkoupit na Vysoké parcelu pro přístup k plánované rozhledně a zároveň město požádalo o dotaci z Evropského fondu pro místní rozvoj – Regionální operační program Jihozápad. Žádost byla úspěšná a město tak mohlo na stavbu rozhledny využít přibližně 8,2 mil. Kč při celkovém rozpočtu cca 12 mil. Kč. Projekt „Rozhledna Tachov Vysoká“ zahrnul nejen stavbu vlastní rozhledny, ale také stavbu přístupové pěší stezky od nedalekého husitského památníku a instalaci mobiliáře. Z Programu obnovy venkova pak byla opravena samotná přístupová asfaltová silnice začínající při silnici Tachov-Mýto.

Ocelová rozhledna (tubus s vnějším vinutým schodištěm) ve tvaru přesýpacích hodin (mnohým svým tvarem připomíná spíš palcát) s betonovým podstavcem, který je obložen kamenem, byla na Vysoké vybudována od dubna do září 2014 podle projektu plzeňského architekta Oldřicha Hyska (Architektonické studio Hysek, spol. s r.o.). Celá stavba je zpevněná svislými a vzájemně překříženými ocelovými lany.

Vlastní realizaci projektu zajistila pražská společnost Strabag, a.s. Ocelovou konstrukci dodala firma AG Konstrukt s.r.o. z Českých Budějovic. Turistům se nevšední rozhledna oficiálně otevřela v neděli 21. září 2014.Zajímavostí je webová kamera umístěna na vrcholu věže přenášející aktuální obraz na webové stránky města. Provozovatelem rozhledny je firma Západočeské komunální služby, a.s. – provozovna Tachov.

O rok později se tachovská rozhledna probojovala mezi třicet nejlepších staveb (ze sedmdesáti dvou) ve 23. ročníku prestižní architektonické soutěže „Stavba roku 2015“. Zároveň získala speciální ocenění časopisu Stavitel.

Otevírací doba – duben až září volně přístupná denně od 8 do 22 hod., od října do března taktéž denně od 8 do 18 hod.

Series Navigation<< Rozhledna ŠtěpánkaRozhledna Bohušův vrch u Plané >>
Tagy