weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Vrchbělá

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Severozápadně od Bělé pod Bezdězem se nachází rozsáhlý rekreační areál Vrchbělá, jehož součástí je také rozhledna.

Areál míjí červená turistická značka, vedoucí mezi Bělou pod Bezdězem a Bezdězem (v mapách označena jako Stará mělnická cesta), po silničce areálem vede cyklotrasa 3045. Rozhledna je umístěna na západním okraji areálu mezi cestami, které fungují zřejmě jako cyklostezka i místo pro bruslaře. Zmíněná červená značka se rozhledně vyhýbá, na okraji areálu u rozcestí Nad Obecním dolem uhýbá do lesa. Dá se k ní zamířit rovnou za nosem, přehlédnout ji nelze, nebo z cesty, po níž vede zmíněná cyklostezka, příslušnou odbočkou.

Rozhledna, stojící v nadmořské výšce 328 m n.m., v je volně přístupná po celý rok (na ceduli pod rozhlednou je sice uvedeno, že jen v době provozu areálu od 8 do 18:30 podle počasí, ale nevím, jak by to kdo uhlídal), vede na ni 110 schodů, tyčí se do výšky téměř 27 metrů, přičemž vyhlídková plošina se nachází ve výšce 22 metrů. Výhled je tu docela zvláštní. Všude kolem je totiž lautr rovina, jediný kopec široko daleko je blízký Bezděz. Oči zaškobrtnou pak až kdesi daleko na obzoru na Ještědu, vše ostatní je daleko, předaleko. Udává se výhled na Ralsko, Lužické a Jizerské hory, Vrátenskou horu a Krkonoše.

Stavba je kombinací kov (ocel) – dřevo (doufám, že vydrží déle, než mnohé její kolegyně zblízka i zdáli). Na svém místě se ocitla v roce 2013, ale vzhledem k několikrát posunuté kolaudaci celého objektu byla rozhledna veřejnosti zpřístupněna až 1. srpna 2016. Základna má půdorys čtverce o straně 7,5 m. Konstrukce je tvořena čtyřmi nosnými dřevěnými sloupy, středem prochází točité železné schodiště. Pětipodlažní stavba je zakončena osmibokou vyhlídkovou plošinou.

Series Navigation<< Vyhlídka TerezínkaVyhlídka Triangl u Markvartic >>
Tagy