weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka u kaple v Jirchářích na Doksanské cestě

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

V místě, kde se zbytek dochované Doksanské cesty křižuje s cestou Lužickou, stojí sloupová kaple (boží muka) zvaná V Jirchářích, od nichž se nabízí výhled na České středohoří.
Na informační tabuli s popisem výhledu se lze dočíst:

Pokud se zahledíme ve směru na Doksany, uvidíme při lepším počasí blyštivé kopule kostelních věží úchvatného kostela Narození Panny Marie v Doksanech. V jejich prodloužení vpravo pak nemůžeme přehlédnout královnu Českého středohoří horu Milešovku (836,5 n n. m.). Pomyslným přechodem údolní nivy řeky Ohře opouštíme geomorfologický celek Česká tabule a dostáváme se do typické krajiny geomorfologického celku České středohoří. Od teď krajina stoupá k Lovosicím a Litoměřicím a stává se hornatou. A tak zatímco meteorologická stanice Doksany je místo s nejteplejším podnebím v ČR, stanice Milešovka je místem největrnějším (bezvětří zde vládne údajně jen 8 dní v roce).

Další popis výhledů je na tabuli, věnované cestě Lužické:

Podle vrchů na severním panoramatu můžeme z této vyhlídky sledovat přímočarou obchodní cestu do Lužice. Stačí si propojit vrchy Sovice, Vlhošť, Ronov, v dálu Lužické hory a za nimi již čeká cílové město Goerlitz (Zhořelec).

Series Navigation<< Vyhlídka Pod Schillerovou výšinou v KrupceVyhlídka Harrachova skála >>
Tagy