weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna na Třenické hoře u Cerhovic

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Tak tu zase máme jeden tip na případné zastavení při cestách po vlastech českých, tentokrát s možností rozhledu v okrese Beroun.

Pokud dnes drandíte z Prahy na Plzeň, počítáte cestu víceméně na minuty. Tudíž už jen my pamětníci uroníme nostalgickou slzu nad takovými zážitky, jako bylo občas čekání na přejezdu v Berouně skoro stejně dlouhé, jako polovina dnešní cesty, výhled na Žebrák a Točník, kteréžto zříceniny se vám dnes víceméně jen mihnou za okénkem, či obce Kařez a Kařízek… Tehdy dávno se také projíždělo Cerhovicemi, v jejichž blízkosti od roku 2007 stojí rozhledna.

Je obdobou tady u nás nedávno zpřístupněné vyhlídky v Janově – primárně jde o stožár mobilního operátora, k němuž se povedlo přilepit i vyhlídkovou věž a učinit ji volně a celoročně přístupnou (tedy doufám, že to ještě stále platí). Obdobná je i ocelová (včetně schodů i samotné plošiny průhledná) konstrukce, jen ten vzhled a rozměry jsou „trochu“ odlišné. Schodů vede na plošinu ve 20 metrech 108 (celková výška je 30 metrů), nadmořská výška je cca 480 m.n.m.

Dostat se k rozhledně je možno několika cestami. Dá se dojet poměrně blízko (přímo do obce Třenice) a jít uličkami na louku pod lesem, já ale nechal auto u kostela v Cerhovicích a prošel se po zelené turistické značce. Cestu si nelze splést ani bez spolehlivého značení, věž je odevšad viditelná. Rozhled z ní už tak dokonalý není, je vidět jen na některé strany a v době mé návštěvy tu žádné info s popsaným panoramatem nebylo, takže mapy sebou. K poznání pro laika jsou jen výchozí Cerhovice a velmi blízká hučící dálnice.

Jde vcelku o snadný úlovek do sbírky navštívených vyhlídkových míst, stačí jen chvilka času a zastavit auto.

Series Navigation<< Rozhledna Sokolí vrchRozhledna Hard (Hartberg) v Sokolově >>
Tagy