weby pro nejsevernější čechy

Husův dům u evangelického kostela v Mělníku

Článek je součástí seriálu Architektura, technické památky, důlní díla

V trojúhelníku tvořeném ulicemi Krombholcova, Pražská a sídlištěm Střed v Mělníku je součástí areálu evangelického kostela Husův dům.

Turistické informační centrum Mělník uvádí:

Husův dům je nenápadnou stavbou ležící u evangelického kostela mezi ulicemi Pražská a Krombholcova v místech, kde se v minulosti nalézala vinice Damiánka. Dům vznikl souběžně s přestavbou původní fary, je navržen v jednoduchém stylu na pravoúhlém půdorysu děleném do tří hmot. Zadní část je obytná dvoupodlažní a vznikla na základě původní fary, přední podélné křídlo obsahuje modlitebnu a k němu je přisazena vstupní kvádrová část s terasou na ploché střeše. Objekt je celkově velmi nenápadný, zejména z ulice Pražská, kde vyniká klasické řešení se šikmou střechou a velkou zahradou. Nejvýraznější prvky se nacházejí u vstupní části při ulici Krombholcova, a to ve formě předsazeného schodiště krytého rovnou markýzou a tří vertikálních oken se střední vitráží pod nápisem Husův dům. Celkově je na tomto domě patrný tehdejší příklon k tradici a předválečné moderně. V podstatě jediným moderním prvkem je hranolová hmota vstupní části se schodištěm a rovnou tenkou markýzou, což ve výsledku velmi dobře ladí s historizujícím objektem evangelického kostela.

Architekti: Jan Bohuslav Zelený, Václav Nový
Realizace: 1937

Budova je součástí památkově chráněného areálu evangelického kostela:

Farní sbor, tzv. Husův dům z roku 1937 od arch. J. B. Zeleného a V. Malého. Přízemní modernistická stavba sloužící jako zázemí evangelického kostela.

Na budově je umístěna pamětní deska M. R. Štefánika.

Series Navigation<< Bývalá Okresní hospodářská záložna v ulici Fibichova v MělníkuHradiště – archeopark svatý Jan v Netolicích >>
Tagy