weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska Milana Rastislava Štefánika na Husově domě v Mělníku

Na stěně vlevo od vstupních dveří Husova domu v Mělníku je umístěna pamětní deska generála Milana Rastislava Štefánika.

Spolek pro vojenská pietní místa

Nápis:
K UCTĚNÍ PAMÁTKY
SPOLUZAKLADATELE
ČESKOSLOVENSKÉHO STÁTU
VĚNUJÍ V DEN
STÉHO VÝROČÍ ÚMRTÍ
STÁTNÍKA

GENERÁLA
MILANA RASTISLAVA ŠTEFÁNIKA

MĚSTO MĚLNÍK
FARNÍ SBOR
ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE
EVANGELICKÉ V MĚLNÍKU
SPOLEČNOST
M. R. ŠTEFÁNIKA V ČR

*21.7.1880 +4.5.1919

SPOLU

Poznámka: Pamětní deska byla slavnostně odhalena 18. 5. 2019. M. R. Štefánik měl k Mělníku výjimečný vztah. Jeho přítelkyní byla Marie Neumannová – po politikově smrti manželka prvního faráře mělnického evangelického sboru Františka Žilky. Do vily, jež je dnes známá jako vila Marie Neumannové, jinak též Žilkova vila, Štefánik často jezdíval na návštěvy.

V Centrální evidenci válečných hrobů pamětní deska není evidována.

Mělnický Deník:

19. 5. 2019 – V sobotu 18. května byla na pozemku Husova domu v Mělníku slavnostně odhalena pamětní deska M. R. Štefánika – politika, generála, pilota a astronoma, jenž je spolu s TGM a E. Benešem považován za jednoho ze zakladatelů Československa.

Ceremoniál se odehrál jako připomenutí stého výročí Štefánikovy tragické smrti. Štefánik zahynul 4. května 1919 při leteckém neštěstí při návratu do vlasti.

Před budovou probíhaly od 14 hodin proslovy pozvaných hostí – ke shromážděným občanům promluvil mělnický starosta Ctirad Mikeš, kežmarocký evangelický farář Roman Poruben a jako hlavní host velvyslanec Slovenské republiky Peter Weiss. Role moderátora se ujal farář mělnického evangelického sboru Miroslav Erdinger.

O hudbu k akci se postaral místní dechový soubor, složený převážně z mladých lidí, a přenosné elektronické varhany, jež doprovodily Romana Porubena při závěrečném žalmu.

Po slavnostním odhalení pamětní desky byly zúčastnění pozváni do nitra Husova domu ke krátké přednášce Vojtěcha Čelka, předsedy Společnosti M. R. Štefánika v ČR. V prostorách sboru byla také připravena výstava „Doba M. R. Štefánika“ Jiřiny Kasáčkové, členky Výboru společnosti M. R. Štefánika v ČR. Tato expozice bude pro návštěvníky k dispozici ještě následující týden, tedy až do Noci kostelů.

M. R. Štefánik měl k Mělníku výjimečný vztah. Jeho přítelkyní byla Marie Neumannová – po politikově smrti manželka prvního faráře mělnického evangelického sboru Františka Žilky. Do vily, jež je dnes známá jako vila Marie Neumannové, jinak též Žilkova vila, Štefánik často jezdíval na návštěvy.

Series Navigation<< Pomník československých legionářů na Zborovském náměstí v MělníkuPomník obětem 1. světové války na schodišti v Masarykově kulturním domě v Mělníku >>
Tagy