weby pro nejsevernější čechy

Torzo střeleckého sloupu pod Jehlou v České Kamenici

Článek je součástí seriálu Architektura, technické památky, důlní díla

Na trase modré turistické značky z České Kamenice na Jehlu na konci ulice Sládkova za budovou bývalé Střelnice stojí torzo střeleckého sloupu.

Když jsem onen artefakt viděl poprvé, neměl jsem nejmenší tušení, o co by se mohlo jednat. A nebyl jsem sám, tehdy např. mapy.cz tvrdily, že jde o poslední těžební sloup! Kdy kdo „objevil“ pravdu, netuším. Ale v knize o České Kamenici v roce 2002 je povídání o místním střeleckém spolku doprovázeno fotografií:

Z ní je ovšem patrné, že původně byla základna kamenná, nikoli betonová, jako je tomu dnes.

Jeden z cestovatelských webů píše:

Na louce je vidět jakoby pomník, ale o něj nejde. Je to zbytek terče při střelně na ptáka. Mezi pylony se vztyčoval stožár s maketou ptáka na vrcholu a střelci na něj mířili. Jde v tomto směru vcelku o ojedinělou památku.

V původní kamenné podobě lze základnu vidět u Chřibské.

Překvapivě nejvíc podrobností Google objevil na zcela nečekaném místě (včetně další fotografie):

Pár útržků z diskuze:

ja si to pamatuju jako betonovej sloup do kteryho byla soupnuta drevena klada s vlajou CR

je to bejvala strelnice (rika se tam „Na strelnici“) a vedle byl park. Docela frekventovane misto, pac pod Jehlou bylo i poutni misto… . Leta se tam konaly souteze ve strelbe (drive samostrilem). Drive tam byl kriz s orlici (Rakousko-Uhersko) – pak uz jen sloup na vlajku a dneska nic. Kolem roku 1720 se dost popravovalo (velke nepokoje panu). Co presne ale znamena to rozmezi data nevim…

Uz vime ze je to stozar pro strileni na terc od streleckeho spolku. Uvnitr byl jeste stozar, ktery se sklapel a na jeho konci byl terc. Vice co nasla mama:ta data určitě souvisí se střeleckým spolkem v č. kamenici. ten tam fungoval již od 17 století a pořádal celou řadu akcí. Na jedné fotce v knize o kamenici je vyfocený starý kamenný stojan se stožárem (takový je ještě ve chřibský) a jsou tam tři datumy 1720, 1884 a 1925. to poslední je datum focení. nikde není ale zmínka o tom, že by kamenný stojan zbořily a pak udělali nový symbolický betonový. Střelci byly v poslední době pouze němci, pořádali spoustu slavností, odhalovali pomníčky a podobně. ale ty tři data jsem jinde nenašla. před rokem 1730 byl koupený pozemek na výstavbu střelnice od j.o. kinského ale jestli to bylo 1720, to nevím

původní sloup byl kamenný a tento betonový bude tak sto let starý

Series Navigation<< Altán na Jehle u České KameniceBývalá Střelnice ve Sládkově ulici v České Kamenici >>
Tagy