weby pro nejsevernější čechy

Altán bývalého akvária v sadech Československé armády v Chomutově

Článek je součástí seriálu Architektura, technické památky, důlní díla

V sadech Československé armády v Chomutově stojí směrem ke stadionu a sportovní hale dnes prázdný altán, který fungoval jako akvárium a základ malé ZOO.

Tak se mi po letech přece jen potvrdilo, co jsem si myslel a co mi uvízlo v dětských vzpomínkách – opravdu předchůdce dnešního Podkrušnohorského zooparku (zmínka je i na jeho webu).

Mapy.cz uvádí:

Drobný altán, který se nachází v chomutovském městském parku, je bývalé akvárium. V altánu a jeho okolí byla roku 1932 zřízena zoo. V době otevření tu bylo chováno na 94 druhů ryb, obojživelníků a plazů. Koncem pro zoo byl konec druhé světové války. Po válce až do 70. let byl altán využíván pro expozici opic. Odtud se opice přestěhovali do nově založeného zooparku u Kamencového jezera.

Web turistiky je o něco podrobnější:

Cca v polovině parku poblíž stadionu se nachází drobný objekt. Málokdo ví, že se jedná o unikátní objekt akvária z roku 1932 kteří mnozí pokládají jen za altánek. Akvárium + navazující okolí obsahovalo na začátku své éry 94 druhů ryb, obojživelníků a plazů. V roce 1935 dokonce 120 druhů!!! Tolik neměla žádná zoo u nás, osobně si myslím , že ve své době předstihla nejedno evropské ZOO!! Stále se přidávala zvířata, ptáci a drobní živočichové. Konec rozvoje ZOO dala 2. sv. válka, kdy byl provoz omezen a poté i zavřen. V r. 1947 byl altán a okolí využito pro expozici opic (makakové, paviáni a kočkodani). V r. 1972 byl park v rekonstrukci a zvířata z části přestěhováni do nového Lesoparku poblíž Kamencového jezera. Letos r. 2011 bude park opět v rekonstrukci a snad se akvárium dožije lepšího využití než jako jen ochrana před náhodným deštěm …

12.10.2011. Dnes jsem se dozvěděl ,že akvárium zůstane jen jakousi dozorčí věží v budovaném dopravním dětském hřišti okolo, no škoda..

V doplňkovém zápisu Městské kroniky z roku 1965 se dají najít malé perličky:

Třeba se mi časem podaří ve fotografiích z pozůstalosti objevit nějaký záběr, chodili jsme k altánu víc než často.

Series Navigation<< Údajná kaple u silnice v České Vsi (Jablonné v Podještědí) – ve skutečnosti hasičská zbrojniceDůlní díla Přebuz >>
Tagy