weby pro nejsevernější čechy

Altán na Jehle u České Kamenice

Článek je součástí seriálu Architektura, technické památky, důlní díla

Na oblíbené vyhlídce Jehla nad Českou Kamenicí vyrostl v roce 2023 nový altán.

Kdysi dávno tu prý někde u výstupu bývala roku 1885 českokamenickým okrašlovacím spolkem vystavěná chatka, po níž nezbyla žádná stopa, altán na skále nebýval. Schválně jsem nenapsal na vyhlídce – on totiž není umístěn tam, ale bokem, na „opačném“ konci hřbetu. A vlastně úplně nejde o altán – nikdo se v něm před nepřízní počasí neschová. Pro mnohé asi ani nebude výstup k němu úplně nejjednodušší, přístup je jen po kamenném svahu.

Stavbu tvoří tři kovové sloupy, mezi něž je osazena jedna část jasně sedací (nižší) a druhé nejspíš opírací (vyšší). Na v horní části rozšířených sloupech sedí nepravidelně elipsovitá rovná střecha.

Plánování:

prosinec 2022 – Dalším krokem projektu Rozvoj infrastruktury cestovního ruchu na Českokamenicku, který vám v novinách postupně odkrýváme, je moderní, dá se říci až futuristický altán, který vznikne na vyhlídce Jehla.

V roce 2021 byla na vyhlídce opravena všechna zábradlí, byla zrekonstruována vyhlídková plošina na samotném vrcholu Jehly a byly zde umístěny lavičky a informační tabule. Projektem tedy navazujeme na zmíněné úpravy. Navržený altán je koncipován jako lehký kovový přístřešek s lavicemi a stolem, které navazují na jednotné vzezření altánu.

Nainstalován bude na plošině na čedičovém předvrcholu asi 40 metrů od samotné Jehly. Do výhledu z vrcholu tedy nebude žádným způsobem zasahovat a nebude narušovat samotný přírodní útvar, naopak umožní jeden z dalších pohledů na něj. Turisty bude chránit před sluncem i lehkým deštěm. Věříme, že jeho netradiční vzhled návštěvníky zaujme a že se z něj stane další zajímavý bod na mapě, kterým se bude moci Česká Kamenice pyšnit.

Anna Volfová — vedoucí KaCR

O výstavbě:

březen 2023 – Kdo se v posledních dnech procházel kolem vyhlídky Jehla, určitě si všiml neobvyklého pohybu. Už zde totiž postupně vzniká nový moderní vyhlídkový altán, o kterém jsme vám psali v loňském roce. Altán bude opatřen lehkým kovovým přístřeškem, pod kterým budou stát lavice a stůl, a to velice originálního vzezření. Hotový a připravený na vaši návštěvu bude altán koncem června. Samotný vstup na vyhlídku nyní není výstavbou nijak ovlivněn.

Anna Volfová – vedoucí KaCR

Víc Google nenašel. Takže kdy byl otevřen/uveden do provozu, kdo stojí za jeho vzhledem, kdo ho stavěl a na kolik to vyšlo, to všechno je kdesi skryto.

Series Navigation<< Gloriet nad bývalou Střelnicí u České KameniceTorzo střeleckého sloupu pod Jehlou v České Kamenici >>
Tagy