weby pro nejsevernější čechy

Bytex do půl roku zmizí z mapy Rumburku

Článek je součástí seriálu Architektura, technické památky, důlní díla

Bývalá továrenská budova firmy Bytex bude do září srovnána se zemí,“ uvedl pro Rumburské noviny jednatel společnosti Atlas Trend Invest Jan Havelka. Rumburk tak přijde o část své průmyslové historie.

Firma Atlas Trend Invest, která je vlastníkem objektu, chtěla již před deseti roky v továrenské budově vybudovat nákupní centrum. Tento záměr se však nepodařilo prosadit. Dlouhou dobu nepoužívaná budova brzy začala chátrat a již v roce 2004 na ni byl vypsán demoliční výměr. Postupná demolice probíhala v zadní části objektu, z ulice Komenského si však budova stále ještě zachovávala zdání celistvosti. Před dvěma roky začali zedníci odbourávat centrální část komplexu budov, která spojovala budovu administrativní s budovou výrobní. Továrnu pak zajistili dřevěným věncem, aby nedošlo ke zranění chodců padající omítkou či sklem z rozbitých oken.

Podle jednatele společnosti Jana Havelky se pro budovu Bytexu nenašlo smysluplné využití a její havarijní stav si nakonec vyžádal rozhodnutí definitivní. Do konce září by měla továrna zmizet ze světa zcela (viz tady ->). „Demolici bude provádět jedna z místních firem, což by mohlo alespoň na čas zajistit lidem z Rumburku několik pracovních míst,“ uvedl Havelka. Kolik demolice bude stát, však prozradit nechtěl: „Bude to stát strašně moc a díky železobetonové konstrukci budovy to bude i extrémně náročné. Velkou část peněz spolkne také skládkování vybouraného materiálu,“ přiznává.

Co bude s vyčištěnou plochou dál, se zatím neví. „V tuto chvíli zvažujeme nejvhodnější záměr. Samozřejmě, že bychom chtěli, aby to, co se tam vybuduje, bylo prospěšné pro Rumburk a Šluknovský výběžek, ale také chceme, aby nám to vydělávalo,“ dodává Havelka. „Víme však určitě, že tam nebude další obchod s potravinami. Těch je v Rumburku už tak dost, pátý by již byl navíc,“ vysvětluje.

Takzvaný Anglický dům, barokní budovu, která sloužila jako sídlo administrativy, čeká budoucnost veselejší (bylo to jen účelové tvrzení?). Podle Jana Havelky by měla být zcela zrekonstruovaná. „Ve spolupráci s rumburskými památkáři ji chceme opravit. To, k čemu by měla sloužit, zatím ale nechci prozrazovat,“ dodává poněkud tajemně.

Zdánlivá nečinnost okolo budov Bytexu znervózňovala značnou část rumburské veřejnosti. Nakonec se touto otázkou začali zabývat i rumburští zastupitelé a vyžádali si schůzku se zástupcem společnosti, kde dostali odpovědi na své četné otázky.

Se společností i s jejím jednatelem pane Havelkou jsme v dost intenzivním kontaktu,“ uvedla vedoucí Stavebního úřadu Lenka Žemlová. „Tento podnikatel patří mezi ty nejslušnější, s kterými jednáme. A vždy, když přišel nějaký podmět či stížnost, jednali jsme s ním o tom, a firma vždy splnila všechny naše požadavky v daném termínu a rozsahu. S touto firmou nikdy nebyl problém,“ dodává vedoucí odboru.

Zemskou továrnu na bavlněné, lněné a plátěné zboží vybudoval v polovině 19. století rumburský podnikatel Julius Pfeifer. V roce 1948 byla znárodněna a v roce 1949 byla přejmenována na Bytex. Po roce 1989 se firma snažila udržet se na trhu, ale díky převážně druhotné platební neschopnosti a díky nesolidním zahraničním partnerům firma zkrachovala. V roce 1996 přestaly tkalcovské stroje v Bytexu pracovat navždy.

Series Navigation<< Sruby Na TokániBytex, sobota 24/3/2012 (doplněno) >>
Tagy