weby pro nejsevernější čechy

Park Boheminium (Mariánské Lázně)

Článek je součástí seriálu Architektura, technické památky, důlní díla

V lesích nad Mariánskými Lázněmi je ukryt areál miniaturparku Boheminium, v němž je k vidění celá řada modelů významných staveb naší republiky.

Cest k němu vede hned několik. Z Mariánek lze jet autem po Karlovarské ulici a u Kamenického jezírka odbočit k hotelu Krakonoš, nebo z druhé strany silnicí Pod Panoramou. Pěšky lze vystoupat z města po žluté turistické značce lesem přes rozhlednu Hamelika kolem obory Hvozd. Nebo lze ze skiareálu Mariánky vyjet nahoru na kopec kabinkovou lanovkou.

Ať už zvolíte cestu jakoukoli, čeká na vás pokladna před rozsáhlým areálem. Vstupné pro dospělého 150,- Kč se možná někomu bude zdát vysoké, ale když budete bloumat hodiny po parkových cestičkách od stavby ke stavbě a žasnout nad propracovanými modely, pochopíte, že zadarmo to tu fungovat nemůže. Modelů je tu už hodně, volného místa ale mnohem víc. Výjimkou mezi modely v jednotném měřítku 1:25 je rekonstruované obětiště a připomínka hry v kuličky. Zvolené měřítko umožňuje porovnat rozsah jednotlivých staveb a zároveň je většinou shlédnout z ptačí perspektivy, z níž běžně turista-návštěvník originál nikdy neuvidí. Navíc jsou některé modely funkční – vláčky a lanovky jezdí, hasičská loď stříká z vodního děla…

Park začal fungovat již v roce 1999, ale párkrát měl namále. Naštěstí funguje dál, a dokonce se stal jednou z nejnavštěvovanějších památek Karlovarského kraje. V areálu je i dětské hřiště, občerstvení, prodej suvenýrů i sociální zázemí. Takže pokud někdy budete bloumat v západočeském lázeňském trojúhelníku, udělejte si zastávku a pokochejte se.

 

 

Series Navigation<< Malé LitoměřiceRadovesická výsypka >>
Tagy