weby pro nejsevernější čechy

Obřadní síň hřbitova v Kralupech nad Vltavou

Článek je součástí seriálu Architektura, technické památky, důlní díla

Mezi ulicí U Hřbitova a samotným hřbitovem v Kralupech nad Vltavou stojí moderní obřadní síň.

Stavba kruhového půdorysu přístupná dlouhým, částečně visutým chodníkem. Beton a sklo. Jenže najít o téhle stavbě cokoli je úkol hodně obtížný.

V Památkovém katalogu je u jiné stavby stejného určení zmínka „Autorem atypického projektu byl ing. arch. Miloslav Kadeřábek (*25. června 1932 Praha), mj. autor neméně zdařilé obřadní síně v Kralupech nad Vltavou.“ Pokud ovšem obřadní síň v České Lípě nebo v Novém Jičíně-Bílovic google najde hned, ke Kralupské stavbě je potřeba se propracovat postupným hledáním. Záznam pochází z projektu Analýza a prezentace hodnot moderní architektury 60. a 70. let 20. století jako součásti národní a kulturní identity ČR.

Smuteční obřadní síň z přelomu 70. a 80. let 20. století od Ing. arch. Miloslava Kadeřábka. Stavba upoutává svým kruhovým půdorysem, ojedinělým v typu obřadních síní u nás v 60. a 70. letech 20. století.

Obřadní síň je situovaná v jižní části města, v blízkosti hřbitova, na pozemku s parkovou úpravou. Stavba je kruhového půdorysu s plochou střechou a nástupní rampou na severovýchodní straně. Stavba železobetonové konstrukce upoutává vertikálními pásy oken v pravidelném rozestupu, vpadlou prosklenou částí s hlavním sálem a předsazenou střechou, po obvodu obloženou vlnitým plechem. V interiéru sálu vyniká náročně zpracovaný lustr.

Smuteční obřadní síň v Kralupech nad Vltavou patří mezi architektonicky kvalitní díla tohoto typu ze 70. let 20. století. Mezi obřadními síněmi z té doby zde byla ojediněle uplatněn kruhový půdorys válcové stavby s předsazenou střešní konstrukcí. Autorem projektu byl architekt Miloslav Kadeřábek, který se tomuto stavebnímu typu profesně věnoval, včetně vydaných publikací. Je autorem nebo spoluautorem smutečních síní v České Lípě, Klatovech, Humpolci nebo Vsetíně. Kralupská obřadní síň zdařilým způsobem reaguje na západní organickou architekturu.

Článek Reflexe mezinárodní architektury v československých funerálních stavbách zde ->

Series Navigation<< Café Henke v RumburkuSluneční hodiny ve Vehlovicích >>
Tagy