weby pro nejsevernější čechy

Dvůr Hořín

Článek je součástí seriálu Architektura, technické památky, důlní díla

Protějšek zámeckému areálu v Hoříně na opačné straně silnice směrem do Brozánek tvoří areál bývalého statku.

Bohužel je tenhle areál zchátralý ještě víc, než sám zámek – propadlé střechy, praskající zdi, nepořádek. Ovšem některé stavby v areálu pod lešením a se střechou zcela novou…

Prázdné domy:

S výstavbou černínského zámku v Hoříně na bývalém panství Mělník, dokončovanou kolem poloviny 18. století, souvisela i výstavba nových dvorů. V samotném Hoříně stojí v linii příčné osy zámku dvůr obdélné symetrické dispozice, navazující kolmo na jeho hlavní osu. Proti sobě zde stojí patrová obytná a správní budova s průjezdem brány a dvoupatrová sýpka, obě zastřešené mansardovými střechami. Na straně k zámku na ně navazuje trojkřídlá budova chlévů a na druhé straně stodola. Průčelí sýpky s naznačeným středním rizalitem rámují kvádrované lizény propojené mezipatrovými římsami. Plochy v jednotlivých patrech pak člení mělká vpadlá pole s čtvrtkruhově vykrojenými kouty. Stavba dvora se uskutečnila ve 40. letech nebo kolem poloviny 18.století. (zdroj: Hospodářské dvory, Jan Žižka, str. 60)

Hospodářské budovy dvora vznikly podle návrhu Dominika Bossiho, vrchního políra z Kosmonos, kde v té době stavěl podle návrhů Alliprandiho několik objektů.

2018 –Dvůr je nevyužívaný, prázdný, všude je dokonce i rozkradena nebo zničena původní dlažba. Majitel: Lobkowicz Jiří (katastr)

Fotky stavu v roce 2018 i z interiérů zde (Mizející památky) ->

Aktuálně je v katastru majitelem společnost ProfiOdpady s.r.o., což odpovídá průhledu mezi stavbami na plochu, na níž jsou navrstveny lisované balíky s odpadem.

Ačkoli se nejedná o kulturní památku, má areál záznam v Památkovém katalogu:

Barokní hospodářský dvůr při zámku.

Symetricky komponovaný hospodářský dvůr, navazující na příčnou osu zámku, postavený kolem poloviny 18. století a částečně upravený ve 2. pol. 19. století. Z barokní výstavby nejlépe dochován dům s branou na jižní straně, protilehlá sýpka a budovy chlévů na straně východní.

A někdy najde člověk info na místě, kde by ho nečekal:

Policisté Obvodního oddělení Lužec nad Vltavou přijali 7. května 2021 oznámení o krádeži lešení a střešní krytiny.

Neznámý pachatel se v době od 6. května 2021 od 16 hodin do následujícího dne zhruba 7. hodiny ranní vloupal na dvůr v obci Hořín, kde probíhají práce na multifunkčním centru. Překonal oplocení vysoké 180 cm a odcizil zde lešení s příslušenstvím a střešní krytinu. Stavební firmě způsobil škodu ve výši 90 000,- Kč.

Policisté případ šetří jako přečin krádeže vloupáním, za což pachateli v případě dopadení hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Aby se podařilo případ objasnit a pachatele vypátrat, potřebovali by policisté jakékoliv informace od svědků, kteří spatřili v okolí v uvedené době podezřelé osoby. Všechny důležité poznatky mohou občané sdělit osobně na Obvodní oddělení policie Lužec nad Vltavou nebo mohou kontaktovat vyšetřovatele případu na telefonním čísle 974 876 770. Samozřejmě je možné využít i bezplatnou linku 158.

Děkujeme za spolupráci
por. Mgr. Markéta Johnová
10.5.2021

Jak je to ale s výstavbou onoho multifunkčního centra, o tom dnes neumím najít nikde žádnou zmínku.

Series Navigation<< Dům U Zlaté hvězdy čp. 11 v ulici 5. května v MělníkuBudova vlakového nádraží Duchcov >>
Tagy