weby pro nejsevernější čechy

Květinové hodiny v ulici Boženy Němcové v Chomutově

Článek je součástí seriálu Architektura, technické památky, důlní díla

U vstupu do Sadů Čs. armády z ulice Boženy Němcové v Chomutově jsou obnovené květinové hodiny.

Hodiny tu kdysi bývaly, byť v poněkud jiné podobě. V poměrně nedávné době byly „obnoveny“ za ne zrovna nízký peníz a hlavně za dost nepříznivé odezvy místních.

Na pohlednici ze 70. let 20. století vypadalo místo takto:

Z i poměrně nekvalitního výřezu je patrné, že hodiny byly nízko a nakloněné, což je u těch současných předmětem kritiky – není na nich totiž vidět, kolik hodin ukazují, což je u hodin tak trochu závada.

Velmi podrobně včetně fotodokumentace o historii hodin:

Chomutovské květinové hodiny stály u vchodu do tehdejšího městského parku, který dnes nese název sady Čs. armády. Byly umístěny nalevo od evangelického kostela, který byl v roce 1972 zbořen a na jehož místě nyní stojí krytý plavecký bazén.  Jejich květinová výzdoba se během roku měnila v závislosti na ročních obdobích. Zajímavostí je, že květiny zdobily i ručky, které měly na své horní ploše truhlíky pro zeminu.  Použitý stroj hodin nebyl klasický mechanický, ale byl poháněn elektrickými impulsy z časové ústředny umístěné v podzemí nedalekého evangelického kostela. Dle pamětníků byla časová ústředna i vlastní pohon ruček dovezeny ze Švýcarska. Díky tomu hodiny prý ukazovaly čas velmi přesně a spolehlivě.

Po konci druhé světové války došlo k nucenému vystěhování tehdejšího německého obyvatelstva Chomutova do Německa. Nejvíc jich našlo nový domov v městě Erlangen. Jako výraz vděčnosti chomutovských Němců za pomoc při novém startu jejich života nechali na své náklady zbudovat v tomto městě květinové hodiny, které byly inspirovány těmi původními z Chomutova. 

K obnově došlo v rámci vyhlášení participativního rozpočtu města v roce 2019. Cíl bylObnovit nakloněné květinové hodiny na původním místě, kde před 50 lety bývávaly, na kraji městského parku u lázní, o velikosti 4 m v průměru s takovou květinovou výsadbou, která není náročná na údržbu a bude vyhovovat klimatickým podmínkám daného místa.“ Plán: „Květinové hodiny vzniknou v prostoru palisád u Hotelu 99. Vstup do parku z centra se stane reprezentativnější a rozkvetlejší. Studii a projektovou dokumentaci květinových hodin zpracoval Ing. arch. Kamil Bílý. Samotná výsadba byla řešená s odbornou firmou STUDENÝ s.r.o.“ Prosinec 2018: „V místě palisádového ostrůvku při vstupu do městského parku od Komerční banky se provedly stavební práce. Vznikly prostory mezi nově usazenými čedičovými sloupky. Na jaře se do těchto prostor vysází květiny. Hodinový strojek je ukryt ve skruži uprostřed ciferníku. Hodinový strojek dodá firma Elektročas s.r.o., která realizovala i květinové hodiny v Poděbradech. Kamenné číslice budou ze žuly, ručičky budou kovové.

Chomutovský Deník 15. 5. 2019:  Čas v parku odměřovaly za první republiky i za komunistického režimu. Starší z Chomutovanů si původní květinové hodiny v městském parku stále ještě pamatují. Přáním lidí bylo vrátit je zpět a město jim v rámci participativního rozpočtu vyhovělo. Jejich nová podoba ale sklízí štiplavé poznámky. Jsou totiž zhruba metr nad zemí a nahoře mají jen mírný sklon. Stavební podstata květinových hodin vyšla na 706 tisíc korun, hodinový strojek, který je umístěný ve skruži uprostřed ciferníku, stál 105 tisíc korun.

Series Navigation<< Původní regulátor otáček z miřejovické elektrárny na břehu Vltavy v Kralupech nad VltavouObří sedačky v Čermákových sadech v Rakovníku >>
Tagy