weby pro nejsevernější čechy

Kašna se sochou Voda u Palackého ulice v Chomutově

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Na prostranství mezi obchodním centrem Galerie pošta a sousedícím lomeným obytným domem u Palackého ulice v Chomutově stojí kašna, ozdobená sochou.

Samotnou kašnu tvoří nízký bazén čtvercového půdorysu, v němž je osazena trojice kovových trysek. Dno vyloženo kamennými kvádry, nízká zídka má mírně přesahující římsu z kamenných bloků. Stejné bloky jsou použity jako podklad pro sochu, umístěnou v pravé zadní části kašny. A právě soše jsou věnovány všechny dostupné informace.

Socha s názvem Voda (někdy také Venuše) vznikla v roce 1974. Byla vytvořena pro fontánu před obchodném centrem v Chomutově. Pro Václava Kyselku (21. června 1921 Šaratice – 1. dubna 2017) představuje ojedinělou realizaci umístěnou do vodní plochy. Vzhledem k materiálu, ze kterého je vytvořena, byla již během 80. let silně poškozená. V roce 2016 prodělala socha kompletní rekonstrukci.

Podrobnější záznam:

Název: Voda
Investor: Inženýrská organizace Chomutov
Plastika je umístěna ve fontáně.
Výška: 75 cm
Šířka: 150 cm
Hloubka: 90cm
Datace realizace: 1974 až 1975
Materiál: travertin, cín
V březnu 2016 bylo dílo v havarijním stavu. Plastika byla razantně mechanicky poškozená – deformované tělo, záseky v materiálu. Devastované dílo bylo v následujících letech obnoveno.

Podle fotek v citované databázi to skoro vypadá na odlišnou sochu:

V knize Sochy Chomutova Jaroslava Pachnera (vydalo statutární město Chomutov 2013) se o soše píše:

Bronzovou sochu Venuše v kašně na Palackého ulici provedl v roce 1974 akademický sochař Václav Kyselka. Nahá ženská postava je usazena ve čtvercové kašně s pískovcovou obrubou. Jedná se o výrazný vodní prvek, který v letních měsících ochlazuje rozehřáté dlážděné plochy podél frekventované komunikace v centru města.

Václav Kyselka se narodil 21. června 1921 v Šaraticích na Moravě. UMPRUM studoval v letech 1939 až 1946. Po absolutoriu odešel pracovat do severních Čech. Většinu života pak strávil v Teplicích. V roce 1953 zvítězil v soutěži na památníky osvobození v Litoměřicích. Výrazně se specializoval na symbiózu výtvarného umění a architektury. Jeho díla se uplatnila v nové výstavbě v Ústí nad Labem a v Chomutově. Jsou rovněž umístěna v galeriích v Litoměřicích a v Roudnici nad Labem. Kyselovy sochy můžeme najít v Ústí nad Labem – Mateřství (1965) pomník Beethovena v Teplicích (1973), sousoší Učitel a žák ve škole v Oseku (1980), Voda a Léto v Bílině (1981), Budoucnost v Žalanech (1981), reliéf Město v Teplicích (1982), Žena s růží v Ústí nad Labem (1983), Mateřství na sídlišti Luna v Teplicích (1983).

Series Navigation<< Kašna na Palackého náměstí v Kralupech nad VltavouKašna v parku před Základní školou akademika Heyrovského v Chomutově >>
Tagy