weby pro nejsevernější čechy

Kašna na náměstí Jiřího z Poděbrad v Hořicích

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Na náměstí Jiřího z Poděbrad v Hořicích se kromě sloupu se sochou Panny Marie nachází v jeho horní (severní) části v malém parku pískovcová kašna.

Kašna Čtvero ročních dob je novodobým dílem, vytvořil ji Josef Kalfus roku 1957. V Památkovém katalogu se o ní praví:

V parkovém prostoru střední části podlouhlého náměstí stojí pískovcová kašna s figurami čtyř ročních období pod vrcholovou nádobou, dílo J. Kalfuse. Pravidelný šestiúhelník tvoří půdorys kašny i podstavce vodotrysku. Nádrž ohrazuje zeď tvaru pravidelného šestiúhelníku. Šestiboký, nahoru se zužující hranol podstavce je ukončený rovnou římsou s šesti kovovými chrliči. Na římse podstavce je umístěn kamenný vodotrysk charakteru antropomorfního sloupu, jehož dřík tvoří masivní blok, z něhož do stran vystupují čtyři soudobě oděné postavy symbolizující čtvero ročních období. V mírném předklonu, zády otočeny k sobě, sedí a klečí na kruhové bochníkovité podnoži s naznačenou trávou a zvířecími figurami u nohou. Za temeny jejich hlav na vegetabilních reliéfních motivech je kašna ukončena nízkou kamennou kruhovou mísou vodotrysku.

Původní evidenční list se podrobně věnuje jednotlivým postavám:

Klečící usmívající se chlapec v trenýrkách, pravá ruka položena na pravém stehně, levá připažena u těla a drží plachetnici. Sedící dívka v šatech s krátkými rukávy, ruce mezi koleny drží patrně květy. Chlapec s baretem na hlavě, šálou, rukavicemi a v zimním oblečení klečí na pravém koleně a přidělává si brusle. Sedící žena v šátku, ruce složené v klíně, vlevo u nohy husa. Mezi hlavami postav pučící větve, slunečnice, větev s jablky a větev smrku s šiškami. Příklad sochařské tvorby socialistického realismu.

V roce 2003 byla kašna renovována.

Series Navigation<< Kašna na Masarykově náměstí v Třebechovicích pod OrebemHorní kašna v Lomnici nad Popelkou >>
Tagy