weby pro nejsevernější čechy

Kašna na Kostelním náměstí v Litoměřicích

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Na Kostelním náměstí v Litoměřicích u kostela Všech svatých stojí moderní kašna.

Na svém místě je od roku 2007.

Kniha Kdo se to na nás dívá! – Co prozrazují a tají sochy města Litoměřice informuje:

Čtvrtá kašna ve městě byla za velké slávy odhalena 18. května 2007 a pokřtil ji sám 19. biskup litoměřický Pavel Posád.

Kašna má spodní část tvořenu z dioritu, což je černý zátěžový kámen ladící s čedičovou dlažbou. Je dílem litoměřického architekta Jiřího Jarkovského a akademického sochaře – restaurátora Libora Piskláka. S nimi spolupracovali Ivan Hruška a slévačská kovolitecká dílna bratrů Horákových z Podkrkonoší. Dílo stálo 700 tisíc Kč a bylo financováno z městského rozpočtu.

Architekt Jiří Jarkovský žije a pracuje v Litoměřicích, ale je projektantem i české ambasády v Bruselu, Paříži a Kodani, nebo projektantem rezidence českého velvyslance ve Vídni. V Čechách se zaměřuje více na památkové objekty. Stejně tak Libor Pisklák žije a pracuje v Litoměřicích.

Kašna je koncipována jako nádržka se čtyřmi stélami, na nichž „sedí“ bronzoví démoni chrlící vodu. Jsou to parafráze na historické chrliče ovládané vlastní představou sochaře.

Z vlastního díla, zahledíme-li se na démony, na nás vystupuje genius loci do roku 1824 hlavního městského hřbitova, jenž přesahoval Kostelní náměstí až do Mostecká a kousek i do Dlouhé ulice. Jeho likvidace se děla razantně a ne zrovna pietně. Náhrobky bez ohledu na historickou či uměleckou hodnotu byly použity jako stavebnina. Kosti zesnulých byly vykopány bez nějakého řádu a převezeny na nový (dnešní) hřbitov za městem a uloženy do společného hrobu – dnes bohužel neznáme jeho lokalizaci.

Dokumentární film o vzniku kašny pro město Litoměřice z dílny akademického sochaře Libora Piskláka.
Vyrobil: David Cysař – MIMOFORMAT

Na webu sochaře Libora Piskláka v sekci Realizace ve veřejném prostoru pár fotografií:

Series Navigation<< Horní kašna na Mírovém náměstí v LitoměřicíchFontána na kruhovém objezdu ulic Bílinská a Břežánská v Bílině >>
Tagy