weby pro nejsevernější čechy

Fontány Beethoven (Ledvinky) v Teplicích

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

V parku v blízkosti lázeňského domu Beethoven v Teplicích je v protáhlém jezírku soustava několika fontán.

Na městském webu (dnes už po „modernizaci“ nefunkční odkaz) je označena jako „Ledvinky“ a píše se o nich:

Sestava několika malých fontán umístěných ve dvou oválných bazéncích uprostřed Lázeňského sadu. Ty jsou v nejužším místě přetnuty mostkem cesty a pohledově tak vytvářejí obraz „ledvinek“. Bazénky jsou součástí a ozdobou Lázeňského sadu již po delší dobu a do jisté míry suplují i další již zaniklý bazének před vchodem do recepce sanatoria Beethoven, vytvořený v roce 1962, od něhož pochází i dvě dnes samostatně stojící sochy pasáčka vepřů a pradleny, které jsou umístěny opodál.

To je ale bohužel tak všechno, co se dá o tomto místě najít…

Aktualizace 2022:

Teplický Deník o „kultuře“ místních:

10.4.2007 – Kamení, písek a dokonce skleněné lahve od vína i plastové od vody, to vše se přes prodloužený velikonoční víkend nahromadilo v teplických kašnách a fontánách.

„Prakticky po týdnu provozu musely fontány projít údržbou,“ konstatoval včera Karel Lasík ze společnosti Marius Pedersen. Jak ubezpečil, sezona již začíná. Poslední kašny a fontány se rozeběhnou do pátku.

Ať hledám, jak hledám, k nalezení už není ani výše zmiňovaný popis, natož něco nového.

Na mapy.cz jsou bazény zobrazeny propojené, ale v reálu si člověk ani nevšimne. Větší bazén u křižovatky cest skýtá pohled na fontánu, tvořenou věncem rozevírajících se kamenných prvků (snad květ?), mezi nimiž stříká několik trysek. Ve druhé části tohoto bazénku je fontána pohyblivá – nízká tryska s několika proudy se otáčí a vytváří z vodních sloupců atraktivní „slepenec“. Na protější straně cesty je v dalším menším jezírku středová kašna klasického tvaru – na vícehranném sloupku velká plochá mísa s tryskami ve středu. Vlevo a vpravo od ní mírně nad hladinu vykukují trysky, stříkající jeden silný proud přímo vzhůru a několik menších do věnce kolem dokola.

Series Navigation<< Pramen Pravřídla v TeplicíchKašna v parku naproti hlavnímu nádraží v Děčíně >>
Tagy