weby pro nejsevernější čechy

Kašna Šlikovský rybník v Kadani

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Mírové náměstí v Kadani zdobí nejen sloup Nejsvětější Trojice, ale v jeho jižní části před kostelem Povýšení Svatého Kříže také zde umístěná kašna, zvaná Šlikovský rybník.

Barokní kamenná kašna s fontánou byla postavena v roce 1822. Čtvercový půdorys lemuje balustráda s železnými mřížovými vrátky, která je doplněna dekorativními pískovcovými vázami. Kašna je kulturní památkou a Památkový katalog říká, že byla sestavena z architektonických článků asi z 2. poloviny 17. století přivezených ze zámecké zahrady v Klášterci nad Ohří.

Kašna stojí zhruba uprostřed jižní části Mírového náměstí. Tvoří ji vlastní vodní nádrž (spíše bazén než kašna) čtvercového půdorysu, která je obestavěna pískovcovou kuželovou balustrádou s 12 dekorativními kamennými vázami. Balustráda je na každé straně rozdělena na pět polí, z nichž prostřední tvoří kovaná železná dvoukřídlá mřížová vrátka. K vrátkům vedou zpravidla dva schodišťové stupně. Pole balustrády navzájem a vrátka jsou od sebe odděleny hranolovými sokly, které u vrátek a na nárožích nesou dekorativní pískovcové vázy tvořené převážně vegetabilním ornamentem, ty u vrátek jsou inspirovány motivem granátového jablka.

Series Navigation<< Pramen svatého Václava v SemilechKašna se sochou Herkula ve Valdštejnské zahradě v Praze >>
Tagy