weby pro nejsevernější čechy

Fontána na Václavském náměstí v Lovosicích

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Uprostřed parku na Václavském náměstí v Lovosicích je v dlažbě instalována moderní fontána.

Mapy.cz informují:

Fontána byla postavena v roce 2018. Nahradila zde původní fontánu s nevyhovující mělkou betonovou nádrží. Fontána je tvořena podsvícenými regulovatelnými triskami zabudovanými v úrovni okolního terénu.

O likvidaci původní fontány psal 5. října 2017 Litoměřický Deník:

Po pouhých třech letech od výstavby mizí dílo pod údery sbíječek. Fontána se projevila jako nebezpečná, lidem se nelíbila. Město postaví novou.

Místo zeleně beton. I po třech letech je nová část lovosického Václavského náměstí citlivým tématem, které místní rozděluje na dva tábory. Dříve zámecký park se stromy a keři, dnes rozsáhlá, převážně betonová plocha je stále trnem v oku řadě občanů. I ti se v těchto dnech zajímají o to, co se děje v oploceném areálu v místě, kde se nachází fontána. Ta se totiž během tří let od slavnostního otevření parku stávala častým terčem kritiky kvůli vzhledu a nebezpečnému provedení. Kašna byla několik desítek centimetrů hluboká, nevyvýšená, v úrovni chodníku splývala s okolním betonovým povrchem. Za šera nebo pod sněhem se stávala nebezpečnou nástrahou.

V pondělí ji město začalo bourat a postaví novou.

„K rekonstrukci jsme přistoupili proto, že s fontánou vládla všeobecná nespokojenost,“ řekl Vojtěch Hamerník, vedoucí odboru životního prostředí města. „Její provedení bylo nebezpečné, padali do ní lidi a docházelo ke zraněním. Dalšími důvody byly její vzhled a problémy se zajištěním funkčnosti a údržby,“ odůvodnil Hamerník.

Nová ohraničená a vyspádovaná fontána bude obdélníkového tvaru o rozměrech té současné. Pochozí tmavou dlažbu doplní několik desítek trysek stříkajících do zhruba metru a půl výšky. „Dokončení očekáváme do konce roku,“ slibuje Hamerník. Stavbu město financuje na vlastní náklady, které činí 2,5 milionu korun včetně DPH. Kromě viditelné části fontány projde obnovou i rozsáhlá strojovna nacházející se v podzemí. Ta je v současnosti odstrojená a čeká na osazení novými čerpadly, potrubím a elektroinstalací, z původního zařízení tam zůstane minimum.

„Jsou to zbytečně vyhozené peníze. Stačilo, aby se předchozí vedení města zeptalo lidí, co si o tom myslí, a každý by jim to rozmluvil. Každopádně je fajn, že teď si nikdo v zasněžené rádobyfontáně nezlomí nohu,“ říká lovosičan Lukáš.

V květnu 2018 byla spuštěna ve zkušebním režimu:

V tuto chvíli fontána běží ve zkušebním režimu, tak aby mohla být prověřena funkčnost všech systémů. Bude se ladit nastavení výšky, tvaru a vzoru vodního paprsku, kontrolovat, zda nedochází k větším únikům vody z okruhu a upraví se osvětlení vodních sloupců,“ přiblížil starosta města Milan Dian.

Fontána se spouští od 7 hodin ráno a tryská až do 11 večer, po setmění vodní sloupce probarvují světelné efekty.

O jejím zprovoznění informoval např. Český rozhlas 14. července 2018:

Novou vodní fontánu na lovosickém náměstí probarvují světelné efekty. Vznikla podle architektonického návrhu a nahradila dva původní betonové bloky.

„Chceme, aby fontána nejen zkrášlovala náměstí, ale také přilákala do centra obyvatele,“ řekla mluvčí radnice Ivana Kocánková. „Cílem bylo také vylepšit klima na náměstí v parných měsících roku.“

Václavské náměstí doposud k setkávání příliš nelákalo. Stará fontána byla betonová plocha několik centimetrů hluboká, nevyvýšená a v úrovni chodníku splývala s okolním betonovým povrchem. Za šera, kdy hranice fontány nebyly zřetelné, bylo nebezpečné se v místě pohybovat.

Návrh fontány vypracoval architekt Michael White, který se inspiroval v zahraničí. V řídící jednotce ukryté v šachtě pod zemí lze nastavit tvar, intenzitu a barevnost jednotlivých trysek. Samozřejmostí je anemometr, který zajišťuje, aby se voda při větrných dnech příliš nerozstřikovala.

Zajímavostí je umístění desek s citáty českých i světových osobností přímo v ploše fontány. Náklady na veškeré práce činily podle vedoucího lovosického odboru životního prostředí Vojtěcha Hamerníka zhruba čtyři miliony korun.

Práce realizovala společnost KTS-AME, s.r.o.:

V rámci rekonstrukce Václavského náměstí v Lovosicích jsme vybudovali nový vodní prvek, která zpříjemní návštěvu tohoto místa. Jedná se o fontánu, kde vody tryská z trysek umístěných přímo pod dlažbou. Vodní kulisu tvoří dvacet napěněných kolmých výtrysků o maximální výšce 2 metry. Trysky jsou umístěny pod úrovní dlažby v nerezovém boxu. V nočních hodinách jsou výtrysky osvětleny.

Technologie fontány:

• 20 trysek
• 2 oběhová čerpadla
• 20 podvodních osvětel
• řídící regulační systém
• změkčovací stanice
• akumulační nádrž
• filtrace vody
• dávkování dezinfekce vody

Series Navigation<< Fontána na náměstí ČSA v TerezíněKašna v parku u Obecního úřadu v Rynolticích >>
Tagy