weby pro nejsevernější čechy

Kašna Gänsediebbrunnen v ulici Weiße Gasse v Drážďanech

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

V ulici Weiße Gasse v Drážďanech stojí netradiční kašna Gänsediebbrunnen (Fontána husího zloděje).

Na německé wiki (česky jsem nikde nenašel ani slovo):

Gänsediebbrunnen je fontána na Weißen Gasse ve vnitřním starém městě Drážďan.

Skládá se z bronzové postavy na kamenném podstavci ve vodní nádrži. Bronzová postava byla vytvořena jako socha Robertem Diezem v roce 1878. Na návrhu částí kašny z lužické žuly pracovali architekti Paul Weidner a Ernst Giese. Bronzový odlitek vyrobila drážďanská slévárna C. Albert Bierling. Zobrazuje mladého muže, který krade dvě husy. Tato socha ukazuje Thomase Plattera (1499–1582), pozdějšího tiskaře a ředitele latinské školy v Basileji. V roce 1512 navštívil Platter Kreuzschule v Drážďanech, když cestoval jako vandrující student. Na rozlučkovou večeři s učitelem ukradl dvě husy. Na základně nad sběrnou nádrží podepřenou čtyřmi sloupy jsou další dvě husy a dvě květinově zdobené voluty.

V roce 1876 se Robert Diez zúčastnil soutěže na „fontánu na náměstí Ferdinandplatz“ a vyhrál výběrové řízení, na které bylo obdrženo 27 návrhů. Na Mezinárodní umělecké výstavě v Mnichově v roce 1879 získala socha Zloděj hus Velkou zlatou medaili. Dne 20. listopadu 1879 vyhlásilo město Drážďany soutěž na propagaci saských umělců, jejímž cílem bylo vytvoření dvou vnitroměstských kašen. V tomto okamžiku již existovaly dvě jednoduché kašny. Teprve v roce 1880 však porota dospěla k rozhodnutí z pěti předem vybraných návrhů. Tři návrhy získaly první cenu, každý s 1 000 body v prize money. Robert Diez předložil návrh vyvinutý společně s Weidnerem a Giesem pod názvem „Čistá voda a zatažená voda“. Po revizích mu nakonec byla zakázka v roce 1883 udělena.

20. dubna 1880, k jeho 36. narozeninám, byla fontána slavnostně otevřena na Ferdinandplatz před domem s vinotékou D. Geucke & Co. Fontána byla podle některých zdrojů financována z prostředků Güntzovy nadace Justuse Friedricha Güntze. 

Fontána přežila nálety na Drážďany v únoru 1945 z velké části nepoškozená. Na její ochranu byla v roce 1949 ve vnitřní části města, která byla zbavena sutin, demontována. Provizorně byla uložena na jednom z vnitřních nádvoří radnice. V roce 1961 byla znovupostavena na současném místě v Weißen Gasse, ale bez zdobené mříže.

U příležitosti Národní výstavy poštovních známek NDR v Drážďanech v roce 1979 vydala Deutsche Post tři známky s drážďanskými motivy, z nichž jedna zobrazuje fontánu Zloděj hus.

Kašna byla renovována v letech po znovusjednocení v letech 1991 a 1992.

V Diezově rodném městě Pößneck je kopie fontány.

Zkušební odlitek figurky fontány je v Augustusburgu (Erzgebirge).

Další zdroj:

Gänsediebrunnen vytvořil Robert Diez v letech 1876 až 1880 z prostředků Güntzovy nadace. Fontána, která umělci zajistila světovou reputaci, se nachází na Weißen Gasse, poblíž Kreuzkirche na Altmarktu. Byla zde však instalována až v roce 1961 poté, co bylo původní místo Ferdinandplatz v roce 1945 zničeno.

Základna a mísa fontány jsou vyrobeny ze žuly a vytvořil je Paul Weidner. Na okraji kašny byla původně osazena ozdobná mříž, která však v 50. letech beze stopy zmizela. Figura je vyrobena z bronzu. Motiv odkazuje na Thomase Platterera, který procestoval Německo jako učenec se svým starším bratrancem Paulusem Summermatterem a dalšími. V roce 1512 navštěvovali Kreuzschule v Drážďanech. Platterer ukradl dvě husy na večeři na rozloučenou. Honil husy klackem, Summermatter je pochytal.

Modelový odlitek figurky je umístěn na nádvoří hasičské zbrojnice Striesen.

Celá kašna byla v létě 2016 opravena.

A do třetice:

Robert Dietz, profesor na drážďanské umělecké akademii, vytvořil v roce 1878 hlavní postavu fontány: zloděje hus. Historie zloděje hus sahá až do 16. století. Švýcar jménem Thomas Platter cestoval po Německu jako potulný student a u Drážďan ukradl dvě husy. V Drážďanech byl přijat na Kreuzschule.

Postava na kašně je zobrazena velmi živě jako veselý chlapec, který drží v náručí svou kořist a sahá po vyděšené druhé huse. Můžete také slyšet křik dvou hus, které pod ním prchají a mávají křídly.

Populární dílo, ze kterého vyzařuje jistý smysl pro humor, bylo veřejnosti poprvé představeno v den Dietzových 36. narozenin 20. dubna 1880 na Ferdinandplatz. Po generální opravě a vyčištění dostala fontána Gänsedieb své nové místo na White Gasse v roce 1961.

Za úroveň překladu se omlouvám, německy neumím ani slovo a používám tudíž google.

Series Navigation<< Fontána v atriu magistrátu v Ústí nad LabemMozartova fontána v Blüherově parku >>
Tagy