weby pro nejsevernější čechy

Kašna na Mírovém náměstí u kostela svatého Václava v Budyni nad Ohří

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Na západním okraji Mírového náměstí před vstupem do kostela svatého Václava v Budyni nad Ohří stojí v malém parku renovovaná kašna.

Oficiální info k nenalezení, o kulturní památku se nejedná. Přesto na mne něco málo takřka omylem vyplavalo. Sochař a restaurátor Libor Pisklák uvádí kašnu mezi svými referencemi. Z fotografií vyplývá, že kašna nevypadala vždy právě takto – při bohužel nedatovaném restaurování ji byla vrácena původní podoba.

Podoba kašny před restaurátorským zásahem (web Libora Piskláka)
Původní podoba, zřejmě podklad restaurátorského zásahu (web Libora Piskláka)

Vypadá to, že kašna byla (nejspíš v éře socialismu) „modernizována a místo původní hranaté nádrže obdržela kulatý bazén, obložený na horní hraně bílými cihlami. Neznámo kdy se jí vrátila původní podoba, takže dnes je k vidění opět čtvercový bazén s rohovými sloupky, krytými horní deskou. Každá strana nádrže je ze dvou desek (viditelná spára uprostřed). Uprostřed stojí hranatý sloup s okosenými rohy z hrubého pískovce. Na něm hlavice, nesoucí vázu, na které jsou na čtyřech stranách umístěny naducané tváře, z jejichž úst prýští voda. Váza vrcholí úzkým soklem, který budí dojem, že na něm kdysi mohla stát i nějaká socha.

Series Navigation<< Kašna na severním nádvoří zámku v LibochovicíchKašna na Říhovo náměstí v Budyni nad Ohří >>
Tagy