weby pro nejsevernější čechy

Kašna v parku Václava Havla v Litoměřicích

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Na severním okraji parku Václava Havla v Litoměřicích, u zadní stěny Domu kultury, stojí moderní kamenná kašna s pítkem.

U dlážděné cesty, procházející severním okrajem parku Václava Havla, stojí několik kamenných bloků. Na tom největším uprostřed je umístěno umyvadlo s pítkem, na horní hraně pak několik barevně odlišných valounů.

Najít nějaké smysluplné info o vzniku místa se zdá nadlidský výkon, dostupné informace naskakují oklikou.

V roce 2016 Litoměřický Deník psal o problémech s vodou ve veřejném prostoru: „Pítko v parku Václava Havla ucpali ti, co do něj naházeli písek. Vodní prvek již byl vyčištěn a opraven.

Článek na iDnesu z roku 2020 poskytuje víc informací:

Pítka v litoměřickém parku Václava Havla a v Dlouhé ulici, jejichž autorem akademický sochař Libor Pisklák, prošla v minulých dnech revizí. Při kontrole jejich tvůrce zjistil, že vodní zdroje jsou znehodnoceny psí močí.

„Městská pítka jsou kombinací žuly a dioritu. Tím, že majitel nechá pejska právě zde vykonat potřebu, dochází k jejich poškození, často i trvalému. Pochopitelně se to týká i soklů domů s velkou historickou hodnotou či kašen,“ vysvětlil Libor Pisklák.

Pítko v parku Václava Havla prošlo důkladnou revizí po pěti letech. „Odstranili jsme vodní kámen, pročistili veškeré přívody vody, zbavili ho nánosů písku z nedalekého pískoviště a jiných nečistot, snažili jsme se ho očistit od zaschlé psí moči, sundali kamenec i mechy tvořící se ze severní strany,“ přiblížil Pisklák.

„Opravili jsme ulomený kohout, seřídili tlakový ventil a kámen znovu nakonzervovali. Pítko vykazovalo viditelné destrukce a nyní je již plně funkční,“ doplnil sochař.

Radnice se snaží se „psím“ problémem bojovat. Po městě, zejména v části Pokratice, nainstalovala desítky zvláštních patníků, které mají psům sloužit jako pisoáry.

„Jejich funkce ale není taková, jak jsme si představovali. Jde o kamenné hranolky a kromě toho, že neplní svůj účel, nám brání například v sekání trávy. Nezbývá tedy než apelovat na pejskaře, aby více hlídali, kde pes vykonává potřebu,“ zmínil vedoucí litoměřického odboru životního prostředí Pavel Gryndler.

A pak už jen stručná zmínka, opět v Deníku, že park čeká další rekonstrukce.

Aktualizace 28. 9. 2022:

Na webu autora v sekci Realizace ve veřejném prostoru pár fotografií:

Series Navigation<< Kašna v lázeňském parku v Bílině-KyselceKašna v ulici Krajská v Litoměřicích >>
Tagy