weby pro nejsevernější čechy

Fontána se slunečními hodinami na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem na hranici s ulicí Velká Hradební je umístěna fontána se slunečními hodinami.
Odborná sochařská databáze:

Název: Sluneční hodiny
Autoři díla: Stanislav Hanzík (*1931) – hlavní autor, Růžička, Příhoda, Kas, Berger
Realizace: 1962 až 1965
Typ: fontána / kašna / vodní prvek
Materiál: pískovec
Dílo bylo rekonstruováno v roce 2005.

Na wiki zmínka:

Sluneční hodiny na Lidickém náměstí jsou součástí fontány z roku 1965. Jejich výtvarné řešení je dílem Stanislava Hanzíka, autorem astronomického řešení neobvyklého šikmého číselníku je Pavel Příhoda. V roce 2005 byly hodiny i s fontánou rekonstruovány.

Moc dalšího se toho najít nedá:

24.7.2006V souvislosti s rozsáhlou rekonstrukcí centra města Ústí nad Labem se centrální obvod rozhodl investovat i do oprav zchátralých fontán. V roce 2004 proběhla první rekonstrukce „Skleněné fontány“ v atriu, o rok později to byla velmi náročná rekonstrukce fontány na Lidickém náměstí před Magistrátem města „Sluneční hodiny“. Do konce letošního roku bude ještě zrekonstruovaná fontána v Městských sadech.

26.4.2013Příznivé počasí umožnilo spustit první fontány v centru města. Týká se to například fontán na Lidickém náměstí a v atriu magistrátu. Další zařízení přijdou na řadu v příštích dnech. Před zahájením sezóny se všechny bazény vyčistí, vyčistí se kanalizační systém, případně se provedou drobné opravy po předchozím provozu. Osadí se čerpadla, trysky, filtrace, reflektory, aplikuje se chemie, naprogramují se jednotlivé časy sepnutí a vypnutí čerpadel a napustí voda. Ta se musí během provozu několikrát vyměnit. Znamená to vypuštění vody z celého systému umytí bazénů a vyčištění všech součástí, napuštění čisté vody a nová aplikace chemie. Chemicky ošetřená voda ve fontánách není zdravotně závadná, ale citlivým jedincům může způsobit problémy, není určená ke koupání. K pití je rozhodně nevhodná.

Lidické náměstí – Sluneční hodiny: zapnutí 7:30 / vypnutí 20:30

22.9.2023Obaly, bahno, jehly a stříkačky, listí. To všechno letos museli uklízeči dostat z bazénku fontány před ústeckým magistrátem. Při uklízení používali vysokotlaký vodní čistič. „Letos jme tu našli hlavně tedy ty jehly. Ale byla tu dokonce i bota,“ zasmál se jeden z čističů. Úklid skončil během dopoledne. Na oběd už zase na sluneční hodiny uprostřed bazénku spokojeně stříkala voda z vodotrysku. Úklid se provádí dle potřeby, někdy i opakovaně.

O údržbě vodních prvků ve městě zde ->

Series Navigation<< Fontána u podchodu na konci promenády u hlavního nádraží v Ústí nad LabemFontána v atriu magistrátu v Ústí nad Labem >>
Tagy