weby pro nejsevernější čechy

Kašna se sochou Panny Marie Immaculaty na náměstí Svobody v Teplicích

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Na náměstí Svobody v Teplicích stojí dvoupatrová empírová kašna z počátku 19. století s barokní sochou Neposkvrněného početí Panny Marie.

Kašna je kulturní památkou:

Čtyřboká pískovcová kašna s hranolovitým soklem ve středu, který nese sloup se sochou Panny Marie. Barokní kašna pochází z doby okolo roku 1730 a okolo roku 1816 byla upravována. Samotná socha Madony pochází z 18. století a byla přenesena z Bohosudova.

Kašna je umístěna v mírně svažitém terénu, má čtvercový půdorys s vybranými nárožími. Středový sloup fontány vynáší dvě přepadové kamenné mísy a sochu Immaculaty v tradičním zobrazení.

Polemizoval bych s tvrzením, že jde o tradiční zobrazení Immaculaty. Myslím, že jsem jich nafotil už dost, a většina z nich je bez Ježíška v náručí.

Dle Památkového katalogu byla kašna restaurována v roce 1994 restaurátory Bohumilem Zemánkem a Michaelem Bílkem, v roce 2010 pak znovu Michaelem Bílkem.

Původní evidenční list památky uvádí, že v roce 1963 se náměstí jmenovalo Marxovo, že kašna byla roku 1816 postavena (nikoli upravena z původní) a socha byla z Bohosudova zakoupena. Další prameny udávají, že náměstí vystřídalo jmen víc než dost – dříve Stalinovo, předtím Hitlerovo, ještě předtím Tržní.

Městský web pak nabízí tuto verzi:

Čtyřboká empírová kašna z počátku 19. století nese na svém středovém soklu dva bazénky a na vrcholku starší, pozdně barokní sochu Immaculaty, představující Neposkvrněné početí Panny Marie. Kašna upomíná svým umístěním na starší kašnu uprostřed hlavního městského náměstí, vedle níž stála i nejstarší budova radnice, která vyhořela při velkém požáru města r. 1793. Socha byla získána ze zrušeného kláštera v Bohosudově a na kašnu osazena v r. 1816. V roce 1999 byla provedena její rekonstrukce za přispění finančních prostředků získaných z programu Regenerace městské památkové zóny.

Series Navigation<< Kolostujova jubilejní kašna v TeplicíchKašna se sochou sv. Floriána v Kynšperku nad Ohří >>
Tagy