weby pro nejsevernější čechy

Kašna na náměstí Míru ve Šluknově

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Na náměstí Míru ve Šluknově v sousedství sloupu Nejsvětější Trojice stojí kašna.

Kašna je kulturní památkou:

Empírová kašna umístěná na dvou kamenných stupních pochází z roku 1798 a je zhotovena z žulového elipsovitého lavaba v podobě mísy s napodobenými kamennými kruhy v místě držadel. Hranolový pískovcový sokl uprostřed nese zužující se pilíř završený vázou.

Původní evidenční list památky (strojopis špatně čitelný, za přepis nápisu v medailonu neručím – originál není o nic čitelnější):

Žulové elipsovité lavebo z roku 1798 na dvou stupních v podobě mísy, s napodobenými kamennými kruhy v místě držadel. Uprostřed hranolový sokl s římsovou hlavicí, na něm polštář zdobený píšťalami, nesoucí nástavec ve tvaru zužujícího se pilířku. Na bocích zavěšeny 2 medailony na stuhách, na jednom monogram AWN, ve druhém nápis: AqVae DVC – IVM bchVoLVs – WaVrIsChen – XIt. Pilířek završen dekorativní vázou, u paty na protilehlých stranách 2 putti s delfíny.

Web o Šluknově doplňuje:

Je datována rokem 1794, autor neznámý. Kašna je sestavena z dvoustupňového oválného žulového schodiště a masivní žulové mísy z jednoho kusu kamene, v níž je pískovcový obelisk se dvěma chrliči. V minulém století stála na náměstí Republiky, po celkové rekonstrukci v letech 1997 – 1998 byla kašna přesunuta na původní místo na náměstí Míru. Poslední rekonstrukce empírové kašny proběhla v roce 2005.

Series Navigation<< Kašna v parku lázní Evženie v Klášterci nad OhříKašna na Palackého náměstí v Kralupech nad Vltavou >>
Tagy