weby pro nejsevernější čechy

Kašna Ptačí napajedlo na Lázeňském náměstí v Teplicích

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

U ulice Rooseveltova naproti hotelu U Kozičky na prostranství pod Ptačími schody je umístěn kašna, nazvaná Ptačí napajedlo.

Info z netu:

Malá trojboká keramická kašna je osazena uprostřed zrekonstruovaného prostoru pod tzv. Ptačími schody, mezi Kolostůjovými věžičkami a Rooseveltovou ulicí. Uprostřed jsou umístěny tři stylizované holubice sklánějící se k vodní nádržce. Prostor kolem kašny byl historickým dlážděním upraven v roce 2002.

Podrobnější info se skrývá jinde:

Na souboru teplických fontán, jejichž seznam si lze stáhnout z internetové stránky města, je vidět proměna stylů v průběhu několika desítek let. Ptačí napajedlo sochaře Milana Žofky, to jsou stylem typické osmdesátky, možná devadesátky.

Vzpomínka na autora při příležitosti výstavy v teplickém muzeu ->

Přes jméno autora se pak dá dohledat více i na odborných webech:

Název: Fontána Ptačí schody
Autor: Milan Žofka (1946–2018)
Investor: Technické služby, Teplice
Soubor keramických plastik je součástí kašny, která je umístěna za areálem bývalého kláštera benediktínek při ulici Rooseveltova.
Výška: 125 cm
Šířka: 70 cm
Hloubka: 30 cm
Uvedené rozměry se vztahují k plastice. Průměr vany kašny 600 cm.
Datace realizace: 1989
Materiál: glazovaná keramika
Dle dobových fotografií je patrné, že kašna byla původně osazena jinými keramickými plastikami. Jejich osudy jsou neznámé. Na konci 80. let 20. století autor vyrobil nové plastiky na motivy mírových holubic.

Reprodukce z webu SochyAMěsta – Bohumil Plevka, Teplice, Bratislava 1972
Series Navigation<< Jupiterova kašna na Dolním náměstí v OlomouciKašna v parku na Lázeňském náměstí u lázeňského domu Beethoven v Teplicích >>
Tagy