weby pro nejsevernější čechy

Kašna na náměstí Dr. E. Beneše v Jirkově

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Na náměstí Dr. E. Beneše v Jirkově stojí barokní pískovcová kašna.

Kašna je památkově chráněná:

Kašna na půdorysu kvadrilobu stojí uprostřed náměstí Dr. E. Beneše. Pochází z konce 18. století a byla upravovaná po roce 1800. Uprostřed nádrže je na hranolovém podstavci s reliéfy vodních tvorů osazena nízká kruhová mísa s reliéfy zvířecích hlav.

V roce 2012 proběhlo restaurování, při němž podle popisu v Památkovém katalogu došlo k rekonstrukci chybějící části vrcholu sloupu kašny.

Městský web uvádí:

Pískovcová kašna s dvojstupňovým přístupovým schodištěm byla uprostřed náměstí zbudována v 2. polovině 18. století. Kašna byla vícekrát renovována a dnes je zcela funkční. Původně na vrcholu nesla sošku Herkula, která se v průběhu druhé poloviny 19. století stala součástí exterieru pozemku vily jistého chomutovského továrníka.

Z knihy Příběh hrdého města Jirkova, kterou pro město v roce 2013 napsal Rostislav Křivánek:

Na náměstí nádherně tvarovaná pískovcová barokní kašna na dvou schůdcích, kterou sem nechali měšťané umístit někdy ve druhé polovině  18. století. Kašna je pečlivě renovovaná a plně funkční, osazená osmi chrliči – čtyřmi lvími hlavami a čtyřmi rybami. Současná podoba je výsledkem bádání památkářů. A zdá se, že takhle kašna vypadala od doby svého vzniku až do roku 1815, když hrabě Buquoy městu v dobrém rozmaru věnoval vzácné sochařské dílo Königa z Willenfeldu z roku 1556. Potěšení měšťané nechali Herkula bojujícího s Hydrou umístit na vrchol kašny. Jak už to tak ale chodívá, ne každá městská rada je stejně osvícená, a ta, která město spravovala v polovině 19. století, evidentně příliš památekmilovná nebyla, neboť sochu prodala majiteli chomutovských lázní, který ji vystavil v zahradě. Socha ovšem skončila dost neslavně, protože později přešla do držení rodiny Mannesmannů, vlastníků chomutovských železáren, kde byla za první světové války dělníky zničena.

A pro zajímavost ->

18. 6. 2021 – Včera odpoledne začala přetékat voda z kašny (na náměstí Dr. E. Beneše). Firma Onza, která má její provoz na starosti, se kvůli tomu obrátila na odbornou firmu. Ta slíbila, že o víkendu přijede zjistit příčinu a rozsah opravy. Proto je nyní kašna mimo provoz.

„Prosíme občany o pochopení, jde o závadu, která může u kašny nastat kdykoli. Snažíme se, aby v ní co nejdříve tekla voda a aby opět sloužila svému účelu,“ ujišťuje místostarostka Dana Havlátková Jurštaková.

Aktualizace 4. 10. 2022:

Kašna je hodně zpustlá. Voda příští z jediné lví hlavičky v horní etáži, nádrž je takřka suchá a slouží jako odpadkový koš…

Series Navigation<< Cechovní kašna v Kamenné ulici v ChebuKašna se sochou Odyssea na zámku Červený Hrádek >>
Tagy