weby pro nejsevernější čechy

Kašna se sochou rybáře na Tyršově náměstí v Novém Boru

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

U kruhového objezdu na Tyršově náměstí v Novém Boru je malý parčík, v jehož středu se nachází kašna, na jejímž okraji sedí postava muže s rybou v ruce.

O moderních artefaktech v exteriérech měst se toho bohužel většinou dá zjistit ještě méně, než o těch historických. Jediným záchytným bodem je jméno sochaře, Ladislava Hlíny. O něm se lze dočíst ve dvou pokračováních ve Zpravodajství z Českolipska tady -> a tady ->. Je tu zmínka, že postava „Rybáře“ má předlohu:

Novoborská socha má originální hlavu zdejší postavičky blázna Petráka. „Pokaždé, když jsem přijel, četl jsem mu v obličeji, jak stárne. Mám dobrou paměť na obličeje a nakonec jsem ho modeloval po paměti. Mimochodem: zemřel jako mučedník pod vlakem, když se vracel z Beřkovic, kam ho odvezli, když někoho obtěžoval,“ upřesnil mi okolnosti vzniku skulptury Ladislav Hlína.

O této skutečnosti lze najít diskuze na různých místech, v diskuzi z roku 2016 lze nalézt:

Petrák. Taková rázovitá figurka , která se po městě pohybovala na konci 60. a v 70. letech. Postavou byl takovej skřet se zlým pohledem. Myslím , že děti se ho bály, mluvil si pro sebe, měl vlčáka a ten tahal káru, do které Petrák sbíral šrot. Z toho myslím nějak žil, asi jako dnešní bezdomovci. Chodil špinavej a otrhanej . Říkalo se , že zabil svoji mámu a byl za to ve vězení. Já ho pamatuju, jak se tu pohyboval až po propuštění. Na krku měl kolem dokola vytetovanou čáru a text: Zde odříznout. V Zahradní ulici bývala cukrárna, kde prodávali zmrzlinu a dost často nějakému dítku upadla. Když byl Petrák poblíž zaklekl nebo zalehl a slízal ji ze země. A tak podobně i jiný věci, ničeho se neštítil.Po roce 1989 se za nějaký čas vrátil z emigrace do našeho města rodák , sochař L. Hlína , který je autorem této plastiky a zvěčnil Petráka , který mezitím zemřel. Různým lidem se Petrák jako název nelíbil a tak plastiku nazývali rybářem. My ale víme svý :-)

Franta Petrák býval huťským, ale nějak se pomátl a jak je tady psáno, chodíval městem s kárkou a vlčákem. Pamětníci si jistě vzpomenou, jak nápaditě finišoval závod Míru, když se na kole „vloupal“ před peloton a vjel do cíle jako první. Bohužel skončil špatně, totiž pod vlakem. Na jeho pohřeb přišlo obrovské množství lidí a jeho náhrobek na lesním hřbitov patří k nejhezčím. Říká se, že někdejší tajemnice úřadu paní Hajská nesmírně protestovala proti tomu, aby se osobě na fontáně říkalo Petrák, nicméně nic nezmohla a Franta je v Boru na věčný časy. A je to tak dobře.

Pokud se nepletu, tak se říkávalo, že Petrák bydlí v ulici Dělnická. O tom domě, který byl opravdu tragický, s roztřískanými okny a vůbec podezřele vypadající, kolovaly neskutečné zvěsti. Teď je v něm školka. Co jsem slyšel, jako dítě chodil prý do ZŠ U Lesa, byl to úplně normální kluk (snad že ročník 1948) a „změnil se“ údajně po návratu z vojny. Nevím, je-li to pravda, nebo ne, vím jen, že mi to kdysi dávno někdo říkal. Fontáně jinak než „Petrák“ neříkám. Každopádně to byl opravdu maskot, exot a „ochranná známka“ Nového Boru. Jeho pozici obecního magora už ale převzal někdo jiný a svůj úřad zastává na patřičné úrovni :-)

S oblibou odpočíval cestou do kopce se svojí naloženou károu šrotu na železničním přejezdu, kde byla rovinka. Pobýval tam dlouhé minuty a nádražáci šíleli. Kárek měl postupně hodně, asi si je sám vyráběl, jedna byl letní zimní obojživelník, to byly sáňky vzhůru nohama a pod nima namontovaná kola. Psů měl postupně taky hodně. Děkuji, že jste mi informaci o kašně potvrdili, nebyl jsem si jistý. Jestli sochař Hlína modeloval Petráka, tak to holt bude navždy Petrák. Myslím, že podobnou sochu jsem vídával také v nice zděného plotu v Dolní Libchavě, ale už tam dlouho není.

Ovšem aktuálně v roce 2021 jsou hlasy, které se pokouší tyto informace vyvrátit:

Takže o kašně samotné vlastně nic, jen historky. Najít kdy, kdo a za kolik kašnu zřídil, je nad mé síly.

V knize Památky Nového Boru je uvedeno na straně 105, že kašna je z roku 2001 a samotná socha místního rodáka F. Petráka z roku 1998.

Při opakované návštěvě v květnu ještě nebyla kašna v provozu, probíhala na ní údržba (osobně jsem shlédl opravu obložení horní hrany).

27. 3. 2023 – ODEŠEL SOCHAŘ LADISLAV HLÍNA, AUTOR KAŠNY S RYBÁŘEM

V pondělí 13. 3. 2023 zemřel akademický sochař Ladislav Hlína. Pro novoborskou veřejnost je znám především jako autor kašny s rybářem a bronzové sochy ženy s dítětem na lavičce u kruhového objezdu na Liberecké ulici. Je autorem také bronzové sochy flétnistky v proluce u českolipské Unionky.

Narodil se v Novém Boru v roce 1947 a dožil se tak téměř 76 let. V letech 1962–1966 vystudoval proslulou SUPŠ sklářskou v Kamenickém Šenově obor Svítidla a osvětlování interiéru, v roce 1969 opustil Československo. Zpočátku se živil malováním portrétů a kreseb na ulici. Poté přesídlil do Kolína nad Rýnem (Hürth, část Efferen), kde vystudoval vysokou školu uměleckou pod vedením prof. Jäckela. Zde také začal lít bronz. Do své tvorby promítal neutuchající lásku k přírodě. Ostatně patřil mezi významné chovatele poštovních holubů a odchoval také pumu Amandu. Vytvořil spoustu děl pro městské a lázeňské parky či zámecké zahrady v Německu i jinde v zahraničí.

(Zdroj: novy-bor.cz)

Series Navigation<< Kašna Po fajrumtu na náměstí Míru v Novém BoruKašna před Muzeem východních Čech v Hradci Králové >>
Tagy