weby pro nejsevernější čechy

Neptunova kašna na Dolním náměstí v Olomouci

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Jednou ze dvou kašen na Dolním náměstí v Olomouci je Neptunova kašna.

Městský web o této kašně informuje:

Neptunova kašna na Dolním náměstí, kde se dříve nacházela kaple svaté Markéty, je první a nejstarší ze souboru olomouckých barokních kašen. Vznikla roku 1683 jako součást unikátního souboru barokních kašen s antickými motivy. Znázorňuje římského boha moří, Neptuna, který je také známý jako řecký bůh Poseidón. Bojoval se svým otcem Kronem a jeho meč byl rozťat na známý trojzubec. Na olomoucké kašně drží Neptun trojzubec směrem dolů, čímž uklidňuje vody a chrání město.

Na vytvoření Neptunovy kašny spolupracovali Michael Mandík a Václav Schüller. Sochař Michael Mandík, rodák z Gdaňska, je autorem Neptunova sousoší, olomoucký kameník Václav Schüler zhotovil nádrž kašny a schodiště. Michael Mandík přišel na Moravu koncem šedesátých let 17. století a zprvu pracoval ve službách olomouckého biskupa Karla II. z Liechtensteina-Castelcornu především na letním biskupském sídle v Kroměříži. Jeho práce však celkově patřily spíš k těm velmi průměrným. Přesto po příchodu do Olomouce ve městě získal kromě Neptunovy kašny, zhotovené roku 1683, ještě další zakázky, například pro farní kostel sv. Mořice či klášter Hradisko, včetně další kašny Herkulovy.

V případě Neptunovy kašny vytvořil Michael Mandík sousoší s centrální figurou Neptuna – antického boha pramenícího vodstva. Když bojoval se svým otcem, bohem času Kronem, byl jeho meč rozťat na trojzubec. Robustní postava Neptuna s trojzubcem, který drží směrem dolů, aby uklidňoval moře a chránil Olomouc, je umístěna na skalisku se čtveřicí mořských koní, sloužících také jako chrliče vody. Nádrž má půdorys kruhu prolomeného na čtyřech místech do tvaru rovnoramenného kříže.Pod Neptunovou postavou zanechal sochař na skalisku svou signaturu „MAN/DIK/FE“.

Kašna je kulturní památkou:

Kašna se sousoším je součástí unikátního souboru olomouckých barokních kašen s důmyslným ikonografickým programem. Jejich rozmístění do ústí ulic a křižovatek je dokladem barokního urbanismu.

Kamenná nádrž na vodu obklopená stupni. Nádrž má půdorys kruhu, na čtyřech místech prolomeného do tvaru rovnoramenného kříže. Vnější stěny nádrže jsou profilovány. Uprostřed nádrže je na čtyřech pilířích osazen nízký podstavec, na něm sousoší, složené ze čtyřech polofigur mořských koní, nad nimi socha stojícího Neptuna, v nadživotní velikosti s trojzubcem.

Fontána se sousoším je součástí unikátního souboru olomouckých barokních kašen s důmyslným ikonografickým programem. Jejich rozmístění do ústí ulic a křižovatek je dokladem barokního urbanizmu.

Series Navigation<< Kašna Příhrádek v PardubicíchMerkurova kašna v ulici 28. října v Olomouci >>
Tagy