weby pro nejsevernější čechy

Kašna pramene Antala Staška na Riegrově stezce u Spálova

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Na trase červené turistické značky a naučné stezky Údolím Jizery (Riegrova stezka) poblíž Spálova je u cesty vyzděná kašna nad pramenem Antala Staška.

Web o vodních zdrojích uvádí:

Tuto studánku najdete při známé Riegerově stezce vedoucí kaňonem řeky Jizery mezi městem Semily a nedalekým Spálovem. Cesta opravdu stojí za projití, čeká vás zde kromě studánky hned několik pěkných vyhlídek, dokonce projdete i 12 metrů dlouhý tunel pro pěší tesaný přímo ve skále a ve Spálově si můžete prohlédnout technickou raritu – dodnes funkční vodní elektrárnu z let 1922-26.

Wiki tvrdí:

V roce 1925 byla na Riegrově stezce ještě dobudována studánka Antala Staška s dobrou pramenitou vodou.

Novější zdroje ale oponují (což potvrzuje i web města Semily):

Pramen, který se nachází na Riegerově stezce, je pojmenovaný po českém spisovateli Antalovi Staškovi. Spisovatel, pravým jménem Antonín Zeman, byl občanem města Semily. Voda ze studánky není pitná.

Text na informační tabuli na pravém vyzděném křídle:

V lese na svahu Medence (554 m n. m.) dochází ke vsakování srážkové vody a vzniku pramenů. Voda prostupuje úzkými trhlinami v horninách silurského sopečného komplexu až do hloubek kolem deseti metrů. Během své pouti se očistí a obohatí o minerální látky. Rychlost jejího proudění dosahuje jen několik metrů za den. V málo propustných metamorfovaných horninách jsou vydatnější prameny poměrně vzácné.

Nejhezčí puklinový pramen má vydatnost okolo 2 litrů za sekundu a byl pojmenován na počest českého spisovatele Antala Staška (* 22. 7. 1843 – † 9. 10. 1931), který působil v Semilech v letech 1877 až 1912 jako advokát. Pramen byl péčí semilského odboru Klubu českých turistů upraven v roce 1925.

O architektu či staviteli nikde ani zmínka.

Series Navigation<< Kašna pramene Žába v Kamenickém ŠenověKašna před bývalým hotelem lázní Karlovo údolí u Šluknova >>
Tagy