weby pro nejsevernější čechy

Porcelánová kašna na křižovatce u Krušnohorského divadla v Teplicích

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

U Krušnohorského divadla v Teplicích na křižovatce ulic U Divadla, U Císařských lázní, Krupská a Masarykova třída stojí porcelánová kašna.

Kašna je na tomto místě od roku 2018, kdy nahradila předchozí kašnu Florida. O události v médiích:

8. 8. 2018 – Originální Porcelánovou fontánu spustili dnes dopoledne před Krušnohorským divadlem na křižovatce ulic U Divadla, U Císařských lázní a Krupská. Slavnostního představení se účastnil i primátor města Jaroslav Kubera a generální ředitel společnosti Český porcelán Dubí Vladimír Feix.

„Na Teplicku jsme jedním z nejvýznamnějších výrobců, a proto by v lázeňském městě neměla naše připomínka chybět,“ řekl při slavnostní představení generální ředitel porcelánky Vladimír Feix.

Fontána vznikla podle návrhu akademického sochaře Jiřího Kožíška a je se známým cibulovým dekorem, její výrobní hodnota je okolo půl milionu korun. Vyrobila ji dubská porcelánka. Fontána se skládá ze čtyřiadvaceti dílů a k její výrobě bylo zapotřebí 160 kilogramů porcelánové hmoty. Jednotlivé porcelánové díly, které byly zhotoveny ve vývojovém středisku společnosti Český porcelán Dubí a vznikaly čtyři měsíce. Ruční malbou kobaltem pod glazuru je ozdobila Ivana Nováková.

„Město kašnu dostalo darem od společnosti Český porcelán Dubí a patří sem, protože cibulák je symbolem našeho regionu. Navíc je tu nedaleko i Dům porcelánu,“ dodal primátor Teplic Jaroslav Kubera.

Nová Porcelánová fontána nahradila pískovcovou fontánu Florida, která před Krušnohorským divadlem stála od roku 2003 a nyní bude přesunuta do Šanova.

Teplický Deník:

8. 8. 2018 – Je první venkovní porcelánovou fontánou v Čechách. Nová kašna na rohu u Krušnohorského divadla ochlazuje a osvěžuje od středy 8. srpna vzduch v centru Teplic.

Městu ji věnovala dubská porcelánka, kde se porcelán s cibulovým dekorem vyrábí už téměř 155 let. Na výrobu bylo třeba 160 kilogramů porcelánové hmoty, ze které vzniklo 24 dílů, tvořících novou Porcelánovou fontánu.

Jejím autorem je akademický sochař Jiří Kožíšek z Karlových Varů, podle jehož návrhu ji pak desetičlenný tým porcelánky za čtyři měsíce vyrobil a ruční malbou kobaltem pod glazuru ozdobila Ivana Nováková.

„Mě by se samozřejmě líbila vysoká fontána, hodně členitá, s vrtulemi, kterými by proudila voda a s plastickým reliéfem. Ale tady jsem měl jasný termín i zadání, že fontánu musí zdobit typický cibulový dekor,“ popsal autor, který se přijel do Teplic ve středu podívat na slavnostní zahájení, kdy se poprvé z porcelánového šálku na vrcholu sloupu začala řinout voda.

Jak zdůraznil generální ředitel Českého porcelánu Vladimír Feix, porcelánka patří k českému „rodinnému stříbru“. Na Teplicku  je jedním z významných výrobců, proto by neměla v lázeňském centru chybět jeho připomínka.

„Velkých firem, jako jsou sklárny nebo porcelánka si velmi vážím a budu jen rád, když je tu bude připomínat co nejvíc objektů, protože sklo i porcelán jsou nádherné,“ nechal se slyšet teplický primátor Jaroslav Kubera.

Původní fontána, která u divadla stála, bude přemístěna do šanovského parku. Teplice se tak budou moci chlubit 19 kašnami a fontánami, které v létě osvěžují rozpálené ulice a doplňují kolorit místních lázní.

I když ředitel Feix vyzval Tepličany, aby si v Porcelánové kašně nezapomněli namočit ruku, protože pak budou mít celý týden štěstí, i nadále platí, že u svlažení ruky to končí. 

Fontána je pod kamerou a aby ji nezničil nějaký vandal, hlídají strážníci. Ti také mohou dát na místě pokutu v řádu stokorun každému, kdo by se chtěl v kašnách a fontánách vykoupat.

Jedinou výjimkou,  kde se dá v letních měsících ochladit, je komplex 16 chrličů vody na kolonádě u domu kultury, kde trysky stříkají vodu kolmo vzhůru přímo z chodníku. „Říkáme jí mokré tričko, i když já jsem navrhoval mokrá tanga, což neprošlo, i když by to určitě přilákalo mnohem víc lidí, “ smál se primátor  Kubera.

Byť si to někteří lázeňští hosté, kteří na sever Čech přijíždějí, myslí, ani jedna fontán a kašen léčivou vodu netryská. Všechny jsou buď napojeny na klasický vodovodní řad města, nebo do zásobníku přiveze vodu cisterna. Cyklující voda ale není vhodná k pití.

Názvy kašen vycházejí buď z jejich umístění ve městě, jako například Fontána na Benešově náměstí či Kašna na náměstí Míru, nebo podle vzhledu.

iDnes:

7. srpna 2018 – Originální Porcelánovou fontánu spustí ve středu dopoledne město Teplice před Krušnohorským divadlem. Kašna se známým cibulovým dekorem, kterou vyrobila společnost Český porcelán Dubí, se skládá ze čtyřiadvaceti dílů a k její výrobě bylo zapotřebí 160 kilogramů porcelánové hmoty.

Slavnostní spuštění kašny se odehraje v 10 hodin. Fontána vznikla podle návrhu akademického sochaře Jiřího Kožíška. Jednotlivé porcelánové díly, které byly zhotoveny ve vývojovém středisku společnosti Český porcelán Dubí, vznikaly čtyři měsíce. Ruční malbou kobaltem pod glazuru je ozdobila Ivana Nováková.

Firma Český porcelán Dubí vyrábí porcelán s cibulovým dekorem téměř 155 let.

„Náš podnik patří k českému rodinnému stříbru. Na Teplicku jsme jedním z nejvýznamnějších výrobců, a proto by v lázeňském městě neměla naše připomínka chybět,“ zmínil generální ředitel porcelánky Vladimír Feix.

Nová kašna nahradila pískovcovou fontánu Florida, jež stála na křižovatce ulic U Divadla, U Císařských lázní a Krupská teprve od roku 2003 a zdobila zdejší významný komunikační uzel.

Kromě ní se Teplice mohou pochlubit celou řadou dalších historických i moderních kašen rozmístěných po celém území města.

Mezi nejznámější a nejzajímavější patří například Jubilejní kašna v Lázeňském parku, přezdívaná též Kolostujova, která byla postavena už v roce 1862 na počest 1 100 let od nalezení léčivých pramenů, jak líčí pověst Václava Hájka z Libočan.

Známá je i kašna se sochou Immaculaty představující neposkvrněné početí Panny Marie. Je to čtyřboká empírová kašna z počátku 19. století, která se nachází na Náměstí svobody a v roce 1999 prošla rozsáhlou rekonstrukcí.

Bohužel všude se najdou pitomci:

15. 4. 2022Jedinečná porcelánová kašna v prostoru na chodníku poblíž divadla v Teplicích je vážně poničená. Poškodil ji výbuch zábavní pyrotechniky.

O vandalském činu informuje primátor Teplic Hynek Hanza, který zveřejnil fotografie kašny po útoku. „Pachatel chycen Městskou policií a předán Policii ČR. Díky, že jste věc nahlásili hned jak se stala a pachatel byl díky včasnému oznámení chycen… nicméně, někdy si říkám, jestli dává ve výsledku nějaký smysl něco ve městě dělat, budovat, vylepšovat, opravovat?“ dává Hynek Hanza řečnickou otázku. Dělobuch mělo do kašny hodit dítě.

Kašna je nefunkční, exploze roztrhala nádrž a vytvořila v keramice díru. Střepy se válely na ulici.

V lidech čin vyvolává zlostné reakce. Někteří sice v komentářích na facebooku poukazují na nevhodné umístění či právě zhotovení z choulostivého materiálu, jiní volají po přísném trestu, byť má být pachatelem dítě. „Nevychovanej fracek, přerazila bych mu ruce,“ píše Štěpánka D. „Pazoury jim zpřerážet, nic jim není svaté,“ dodává Eva P. Podobných komentářů se vyskytuje více. „Nechci ani vědět, jak se do rukou dítěte dostane dělobuch, ale trestala bych rodiče,“ míní Ilona E. K ní se přiklání řada dalších s vírou, že rodiče městu způsobenou škodu uhradí. V jaké je výši, zatím není známo.

Kašnu věnovala městu porcelánka z Dubí. Vyrobena byla ze 160 kilogramů porcelánové hmoty a má typický cibulákový vzor. Vydržela čtyři roky.

Series Navigation<< Kašna na Laubeho náměstí u Císařských lázní v TeplicíchPorcelánová fontána v areálu Českého porcelánu v Dubí >>
Tagy