weby pro nejsevernější čechy

Zpívající fontána na Masarykově náměstí v Hodoníně

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Na Masarykově náměstí v Hodoníně před kostelem svatého Vavřince je v dlažbě umístěna zpívající fontána.

Z nejrůznějších netových zdrojů:

Město Hodonín se pyšní neobvyklou zpívající fontánou před místní radnicí. Celá fontána je řízena počítačem, což umožňuje vytvářet zajímavé střikové a vířivé kombinace včetně barevných, světelných efektů a synchronizace s reprodukovanou hudbou.

Zpívající fontána na náměstí Tomáše Garriguea Masaryka v Hodoníně má tvar vlnky, symbolizující meandr řeky Moravy, jež poskytovala městu obživu a přirozenou ochranu po dlouhá staletí. Vodní dílo má tři výškové úrovně a pojme jedenadvacet tisíc litrů vody. Fontána je zajímavě začleněna do dlažby na náměstí, po okrajích tryská voda jakoby přímo z této dlažby.

Nevšední efekty vytváří sedmnáct trysek a dvanáct čeřičů. Fontána hraje od dubna do konce listopadu podle týdenního rozvrhu. Šestkrát za den, vždy v celou hodinu v 9, 11, 14, 15, 16 a 19 hodin, se fontána předvede za doprovodu jedné z 12 písní. Mezi skladbami poznáte Petra Hapku, Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetanu, ale také Enyu a další. Hudební rozvrh fontány se během sezony mění třikrát a je sestavován tak, aby se v jeden den žádné skladby neopakovaly. Aktuální program skladeb je vyvěšen na vstupních dveřích radnice a je dostupný také v Turistickém informačním centru města Hodonína, v Lázních Hodonín a zobrazí se i po poklepání na titulek.

Fontánu uvádí v referencích (bohužel bez vročení) Prost (projekční a inženýrská kancelář) Hodonín s.r.o. V hloubi různých informací je dostupná zmínka, že „V květnu 2008 byla v rámci rekonstrukce náměstí zprovozněna nová zpívající fontána„.

Series Navigation<< Kašna na Masarykově náměstí ve VyškověFontána Pampeliška v parku u Císařských lázní v Teplicích >>
Tagy