weby pro nejsevernější čechy

Fontána v parku na Mírovém náměstí v Teplicích

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Na kraji parku na Mírovém náměstí v Teplicích směrem ke křižovatce ulic Dlouhá a Papírová stojí moderní fontána.

Zatímco o některých teplických kašnách je k dispozici podkladů dost, o jiných je sotva někde zmínka:

Z vysoké průhledné trubice přepadává prýštící voda do spodního bazénku. Tato atypická kašna nahradila v roce 2002 původní meteorologický sloupek, stojící pod skleněnou kopulí, kterou držela ocelová konstrukce. Skleněná kopule stojí nad současnou fontánou dodnes a společně s ocelovou kolonádou okolo patří k novodobým úpravám prostoru náměstí Míru. Kašna, meteorologický sloupek ani náměstí Míru tu nebyly v historii Teplic dlouho – až do r. 1946 zde stála čtvrť obytných domů, které tvořily centrum původního města.

Jinými slovy:

Atypická fontána ve tvary vysoké průhledné trubice byla instalována v roce 2002 místo meteorologického sloupku. Fontána je krytá sklo-ocelovou kopulí. Výška vytrysklé vody dosahuje až 6 metrů.

V Památkovém katalogu o úpravách Mírového náměstí ->

K dalším prvkům patří drobný pavilon s fontánou, který se nachází v jihozápadním cípu plochy. Na vyvýšené kruhové platformě se nachází ocelová konstrukce se skleněnou výplní. Sloupy vynášejí kopuly tvořenou trojúhelníkovými segmenty. Pod kopulí je situována fontána, jejíž vodní nádrž je kamenná se středním sloupem z oceli a skla. Plochu doplňují kovová sedátka.

Jižní polovinu oválné plochy kopíruje prostorová konstrukce treláže. Ta je tvořena ze segmentů oddělených žebry ze silnější trubky spojené půlkruhovým dílem. Mezi jednotlivými žebry jsou nataženy pruty v obdélném rastru. Boční plochy jsou místy přerušeny pro průchody. Konstrukci lemují záhony a z vnější strany i pěší cesta.

Series Navigation<< Kašna Hynie na kruhovém objezdu u náměstí Svobody v TeplicíchKašna Glaverbel v ulici Alejní u zámecké zahrady v Teplicích >>
Tagy